2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Már forgatják a Cozma-gyilkosságról szóló filmet

Szíven szúrt ország munkacímmel forgat filmet a Cozma-gyilkosságról Kálomista Gábor producer; Tapolcán vasárnap délután és este éppen a gyilkosság pillanatait és az azt megelőző jelenteket vették fel egy panzió pinceklubjában és a ház előtti járdaszakaszon.
2009. április 6. hétfő 07:53 - HírExtra
Nincs jelentősége, hogy a filmben nem a gyilkosság valódi helyszínén, a veszprémi Patrióta lokálban és az előtte lévő járdán játszódik a jelenet - mondta a producer az MTI-nek. Tájékoztatása szerint Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román válogatott volt kézilabdázóját, akit február 8-án hajnalban gyilkoltak meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, Czapkó Antal, a szombathelyi színház művésze játssza.

Marian Cozma kedvesének szerepében Oroszlán Szonja látható majd, s a kézilabdás sporttársai, barátai közül Zarko Sesumot Csányi Sándor, Uros Vilovskit Pindroch Csaba alakítja, Ivan Pesics szerepét pedig Szabó Simon kapta.

A film első részének utolsó jeleneteit vesszük fel hétfőn hajnalig Tapolcán, az eddig elkészített 80 interjút már megvágtuk, az elkövetkező hetekben "összerakjuk" a 85-90 perces filmet, amelyet április végén mutatunk be az új Veszprém Arénában, majd Budapesten is - mondta Kálomista Gábor. Hozzátette: a második rész a bűnügyi tárgyalás menetéről és az ítéletről szól majd.

Ez nem kifejezetten Cozma-emlékfilm lesz, a csapatnak 25 éve szurkolok, mindenki a barátom, s egy objektív filmet szeretnék készíteni "az esetről" - mondta a producer. Hozzátette: az ügyről sokat beszélt nyomozókkal, tanúkkal, ügyészekkel, a gyanúsítottak védőivel is és még sok más emberrel.

Próbáljuk "kicsit körbejárni" azt is, hogy ez megtörténhetett Magyarországon, milyen itt a közbiztonság, szóval "ez egy pillanatkép a mai magyar állapotokról" - mondta a producer. Kálomista Gábor szerint a gyilkosság úgy történt - a filmben így mutatják be -, hogy Marian Cozmába a veszprémi lokálban minden szóváltás nélkül belekötött egy társaság, tarkón vágták, aztán többen rárontottak, Zarko Sesum és Ivan Pesics igyekezett neki segíteni, majd miután az utcára menekültek, szintén többen körbe állták Cozmát és dulakodás közben szíven szúrták.

Ezt így tudja az apa, Petre Cozma is - tette hozzá, megjegyezve: az apa jelen van a tapolcai forgatáson. "Életem egyik legdöbbenetesebb jelenete volt, amikor az apa, a két méternél magasabb, csupa szív-lélek ember, odajött megnézni azt a felvételt, amikor leszúrják a fiát" - idézte fel a producer, hangsúlyozva: "szívszorító volt, itt mindenki sírt, az egész stáb zokogott".

A bűntény elkövetőit a filmben nem nevesítik, a szerepeiket kaszkadőrök játsszák.
"Amikor a fiam barátja, Jurca Rares - aki Németországban kézilabdázik - közölte velem azon a rettenetes reggelen a fiam halálhírét, a földre estem" - mondta Peter Cozma vasárnap Tapolcán az MTI-nek. "Erre nincsenek szavak, nem tudom elmondani" - tette hozzá.

Arra a megjegyzésre, hogy a fia nagyon hiányzott a veszprémi csapatból szombaton, a világ egyik legjobb csapata, a Ciudad Real elleni mérkőzésen, csak annyit mondott: "Számomra ott volt, mindig ott van a csapatban". "Ezzel a játékostársai is így vannak, s ők nekem mindig a gyerekeim lesznek már" - mondta Petre Cozma.

Mélységesen megrázott a Cozma-gyilkosság híre, s amikor egy hónap múlva Kálomista Gábor felhívott, hogy játsszam el Marian Cozma szerepét, "a hideg kirázott, libabőrös lettem" - nyilatkozta az MTI-nek Czapkó Antal, a két méternél magasabb színművész, hozzátéve: természetesen vállalta a szerepet, amelyet igen nehéz eljátszani az apa jelenlétében.

Csányi Sándor színművész úgy látja, hogy "itt senki nem gondol most a színészetre, ez nem munka, nem feladat, ez az összefogásról, a közös emlékről szól, szeretnénk valahogy emléket állítani". Pindroch Csaba szintén úgy fogalmazott, hogy "az apa jelenlétében nehéz színészi munkaként említeni a szerepet, de a feladatot el kell végezni". Végtére a színpadon is játszunk szomorú, tragikus jeleneteket, de "a színész nem sírhat, az a néző dolga" - tette hozzá a színművész.

Oroszlán Szonja szerint is "nagyon furcsa a helyzet", mert a színészi feladat adott, de ha belegondol az ember, milyen érzés lehetett annak a lánynak, Cozma barátnőjének, hogy a szeme láttára szúrták le a kedvesét, hát a "szívem elszorul és libabőrös vagyok, míg játszom".

Kálomista Gábor az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy egyelőre a fim költségvetése nem foglalkoztatja, a saját cége, a Megafilm Kft. finanszírozza a kétrészesre tervezett produkciót. A film elkészítésén négy rendező dolgozik: Kivés György, Csillag Manó, Vecsernyés János és Babos Tamás.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását