2024. április 19. - Emma

Az öngyilkosság gyökerei

Gyakran a nyolcéves korban elszenvedett érzelmi problémák állnak a tinédzserkorú és fiatal felnőtt férfiak által elkövetett komoly öngyilkossági kísérletek hátterében.
2009. április 8. szerda 10:17 - HírExtra
"A legtöbb olyan férfi, aki öngyilkosságot követett el, vagy kórházi kezelésre szorult a sikertelen kísérlet után, magas fokú pszichiátriai problémákkal küzdött nyolcévesen" - derül ki a Turkui Egyetemi Kórházban dolgozó Andre Sourander és kollégáinak tanulmányából.
"Kutatásunk legfontosabb megállapítása, hogy számos serdülő- és fiatal felnőtt korban elkövetett öngyilkossági kísérletnek, más-más gyermekkori előzményei vannak a férfiak és a nők esetében" - írják a szakemberek az Archives of General Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmányban..

A szakemberek 5302 ember sorsát követték figyelemmel, mindegyikük 1981-ben született, és közülük 27 nő és ugyanennyi férfi próbált már véget vetni az életének 24 éves koráig. Közülük 13 férfi és két nő bele is halt a kísérletbe. Öt öngyilkos férfi közül négynek biztosan voltak olyan problémái nyolcévesen, melyekről mind a tanárai, mind a szülei tudtak.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 877 ezer ember menekül öngyilkosságba világszerte. A férfiak hajlamosabbak a "jóval halálosabb" módszerek alkalmazására, míg az öngyilkosságot fontolgató nők leginkább a gyógyszer túladagolás és a mérgezés mellett döntenek - mutatták ki a finn eredmények.

A kutatók most a gyermekkori problémák mielőbbi észlelését és hatékony kezelését szorgalmazzák, hogy így csökkentsék a felnőttkori öngyilkosságok számát. "A fokozott figyelem különösen fontos az olyan fiúk esetében, akik számos magatartásbeli problémával küzdenek, mivel a tinédzserekre nem jellemző, hogy mentális egészségügyi segítségért fordulnának" - írta Sourander.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását