2024. április 29. - Péter

A magyar fiatalok már nem konzervatívak

Góczi Katerina, divattervező április 22-én mutatja be legújabb tavaszi-nyári kollekcióját. Ezzel kapcsolatban kerestük fel az orosz születésű hölgyet, aki elárulta, már nem is annyira vagyunk konzervatívok, mind gondolnánk.
2009. április 11. szombat 16:39 - Pénzes Dávid
Hol lesz a divatbemutató, és mit érdemes róla tudnunk?

A Budapesti Kempinski szállodában lesz este fél héttől. Kizárólag az én ruháim lesznek láthatók, illetve mellette egy táska- és egy cipő-kollekció is, amit egy másik cég hoz. A bemutató után állófogadást tartunk.

Hányadik bemutatója ez Magyarországon?


Ezt nem tudom pontosan megmondani. Kilencedik éve létezem a piacon. Eleinte két divatbemutatót tartottam évente, ám egy ideje átálltam az egyszeri, a tavaszi-nyári kollekció megjelenítésére.

Milyen visszhangja szokott lenni ezeknek?

Azért is csinálok tavaszi-nyári kollekcióra bemutatót, mert ilyenkor az emberek kezdenek kinyílni, különösen a nők. Tavasszal próbálnak jobban odafigyelni magukra és a téli beburkolódzás után újra nők lenni. Ilyenkor az embereknek jó kedvük van, így egy bemutató után is mindig jó a hangulat, jó a visszhang. Ahogy a klienseim (az eddigiek és a leendőek is) meglátják az új ruhákat, felélénkülnek. A bemutató arra is jó, hogy elkezdjenek gondolkodni a ruhákon, a divaton. Megbeszélik kinek mi tetszik, mi nem.

A divatbemutatókon manapság csontsovány modelleket lehet látni. Az ön ruháit is ilyen lányok fogják bemutatni?

Én nem szeretem a nagyon vékony, anorexiás lányokat. Inkább a nőiesebb hölgyeket tartom jó alanyoknak ezért mindig kérem a rendezőtől, hogy az én ruháimhoz ilyen lányokat válasszon. Ez persze nem jelenti azt, hogy dundi lányok fognak menetelni a színpadon…

Mi a mostani kollekció legjellemzőbb vonása?

Nagyon szeretem az eleganciát. Ezért a legújabb kollekciómban is a nőiességre törekszem. Így például egyetlen nadrág lesz csklátható, a többi mind ruha és szoknya. De nemcsak én álltam át a ruhákra, hanem az egész világ. Újra hódít a romantika, ezért a kifutóra sokan a ruhát meg a szoknyát viszik. Hódítanak az övek is, mert kiemelik a derekat.

Anyagok és színek?

Az anyagok is a nyári könnyedséget képviselik. Van köztük len, pamut és selyem is. Színek tekintetében az új kollekciónak van egy sötétebb és egy világosabb, pasztellszínekben gazdag része. Ezenkívül lesz egy állatmotívumokkal díszített vonal is. Főleg a kígyó és a zsiráf mintázatát vettem alapul a ruhákhoz. De lesz piros és mindenféle üde, mondjuk úgy „virágszín” is.

Ilyen lesz a nyári trend?

Igen. Ez illeszkedik a trendbe, de ettől még vannak kedvenc színeim. Én például szeretek élénkebb színekben gondolkodni.

Milyen a magyar ember a divat szempontjából?


Sokáig nagyon konzervatív volt. Ám mióta itt vagyok, látom, hogy a fiatalok már elkezdtek kinyílni, és levetkőzni a konzervatív hozzáállást a ruhaválasztásban. A fiatalok szívesen hordanak olyat, ami világos, ami szép, ami trendi – ez nekem öröm. Az ötven-hatvan éves hölgyek nagy része nagyon fél az újdonságoktól és a színektől.

Még mindig a bevásárlóközpontokban szerzi be a ruhát a hölgyek többsége. Csak a pénzen múlik, hogy nem fordulnak divattervezőhöz?

Nagymértékben. Nekem például van egy viszonylag széles kliensköröm, aminek a száma az évek során nem sokat változott.

Mennyibe kerül egy ruha, amit ön készít?

Nálam egy alkalmi ruha 80 ezer forintnál kezdődik, és nagyjából 150 ezerig tart. Persze ez nem a végső határ, mert különleges esetek mindig vannak, ez már csak az igényeken és az ügyfél pénztárcáján múlik. Ha jön egy kliens, akkor mindig megkérdezem milyen árra gondolt, mennyit tud rászánni, ez alapján rögtön be tudjuk határolni azokat az anyagokat, amik szóba jöhetnek.

Hogyan változhat meg az egyedi ruhák és a bevásárlóközponti vásárlás aránya?

Ez nemcsak pénz, inkább igény kérdése. Amit egy divattervező készít, annak minősége van, az üzletben ezt nem lehet megtalálni. Igaz, a divattervezők felelőssége is, hogy eljuttassák a vásárlókhoz, azt, hogy van választási lehetőség a minőség és minőség között.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását