2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Bajnai-kormány: politikai Jurassic Park és nagytőkés érdekek

A Jobbik, a Lehet Más a Politika!, az MSZP Társadalompolitikai Tagozat és a Magyar Kommunista Munkáspárt elnökét kérdeztük az újonnan felálló Bajnai-kormányról, illetve a miniszterek listájáról.
2009. április 15. szerda 07:39 - Kőrösi Viktor Dávid
Vona Gábor, a Jobbik elnöke: jön a harmadik Gyurcsány-kormány

Semmilyen meglepetést nem okozott a miniszterlista. Ez a harmadik Gyurcsány-kormány, Gyurcsány Ferenc nélkül. Az első Gyurcsány-kormány puccsal, a második választási csalással, a harmadik egy ócska színjátékkal alakul meg – mondta a HírExtrának Vona Gábor, a Jobbik elnöke. Bajnai Gordon még nem is lett miniszterelnök, de máris bukott az MSZP-vel szemben: szakértői kormány helyett egy politikai Jurassic Park lett, milliószor lejáratott szocialista politikusokkal – folytatta Vona. Túl sok jót ettől nem várunk – mondta.

A Jobbik elnöke elmondta: szocialista szemszögből ez egy erős kormány lesz, a párt bebiztosította magát Szekeres Imrével, Kiss Péterrel, Hiller Istvánnal és a többi káderrel. Az ország szempontjából viszont Dinnyés Lajos idejében volt ilyen szintű kormány. Dinnyés volt az, aki azt mondta, hogy „milyen ország az, ahol én lehetek a miniszterelnök?”.

„A válságmenedzselésre abszolút alkalmatlannak tartom a miniszterek listáját, s a külső kommunikációtól függetlenül ez nem is szándéka a jövő kormánynak” – mondta a pártelnök, aki szerint a baloldal a következő hónapokat arra akarja felhasználni, hogy a rá váró hosszú ellenzéki időszakra készülve pénzeket menekítsen ki, illetve a politikai változás, s az ezzel együtt járó számonkérési szándékok elől minél több mindent eltüntessenek. Vona Gábor szerint amennyiben az ország sorsa érdekelné a baloldalt, akkor az előrehozott választásokat preferálnák – ahogy a magyar társadalom többsége is.

A jövőről szólva a Jobbik elnöke elmondta: politikai és gazdasági változást nem vár, a megszorító csomag elemei a gyurcsányi politika keményvonalas változata. Kommunikációs trükkök biztosan lesznek, talán választási trükkök is, de mint tudjuk, ezekről nem kell tudnunk – fogalmazott Vona Gábor.

Schiffer András, a Lehet Más a Politika szóvivője: hiteles politikusok kellenének

A kormánylistán szereplő személyekről nem szeretne álláspontot kialakítani az LMP – mondta kérdésünkre a Schiffer András, az LMP szóvivője. Az újonnan alakuló kormánnyal kapcsolatban a szocialisták és a szabad demokraták hosszú ideje tévedésben vannak annak tekintetében, hogy egy demokratikus társadalomban milyen elvárások vannak egy kormánnyal, a miniszterekkel szemben. „Az az álláspontunk, hogy a jó kormányzáshoz világos program kell, amely széles társadalmi támogatottságot élvez. Ehhez pedig hiteles politikusok kellenek” – mondta Schiffer, majd hozzátette: elnézve a Bajnai-kormány névsorát, most egyikről sincs szó.

A kormány egyik része az úgynevezett szakértőkből áll, ami egy teljes félreértés. Egyik feltétel, hogy – mint például Csehországban most, vagy Olaszországban a szakértői kormányok esetén – egyetértés legyen az előrehozott választásokat tekintve. Másik, hogy Csehországban az utolsó minisztériumig mindenütt szakértők vannak, s a nagy pártok egyetértése övezi a személyüket. Erről nálunk nincs szó – indokolt az LMP szóvivője.

Olyan figurákat behívni a kormányba, akiknek sem politikai tapasztalatuk, sem politikai támogatottságuk nincsen – hanem a maguk területén adott esetben kiváló szakemberek –, ez teljes vakvágány. Nem az probléma, hogy kicsi a személyek társadalmi támogatottsága, hanem nincs egy program mögöttük, amiről bárki is szavazott volna – mondta Schiffer. Ideális esetben elvárás, hogy a miniszterek politikai nézeteiről tudjunk valamit. Megvallott politikai nézetek megvallása nélkül politikai pozícióba kerülni – ez a demokrácia félreértelmezése. A szóvivő szerint a szakértelmet a közszolgálat szintjén kell biztosítani, ehelyett az MSZP és az SZDSZ 2006-ban felszámolta a közigazgatási államtitkárok intézményét – pont azt az intézményt, ahol a legnagyobb szükség van szakemberekre.

Tovább folyik az a technokrata kormányzás, amely alapvetően a neoliberális politikát követi. Gondolhatok a gazdasági tárcára, vagy a Reformszövetség kormányzati részvételére: olyan látszat keletkezik, mintha baloldali máz alatt különféle üzleti és gazdasági érdekeknek megfelelően alakulna a kormánynak az összetétele is. Ez abszolút nem kívánatos.

A kormány másik fele pedig többszörösen megbukott pártpolitikusokból áll, akik több programot hirdettek meg, majd az ellenkezőjét csinálták. Ezért kell, hogy hiteles politikusok képviseljenek egy társadalmilag elfogadott programot. A Bajnai-kormányban egyik sem valósul meg ebből.

Schiffer András némileg pozitívnak tartja, hogy elismert szakemberek vesznek részt a kormány munkájában, valamint az MSZP befolyásos embereit is bevette a kormányba. „A gyenge és illékony parlamenti többséget talán tudja stabilizálni, ami egyfajta stabilitást hozhat.”

Az LMP szóvivője kérdésünkre lemondta: a válságkezeléssel kapcsolatban legfeljebb bizakodni lehet. Többszörösen leszerepelt politikusokról és politikai háttér nélküli szakemberekről van szó, miközben a válságmenedzselés már október óta a kormány feladata lett volna. Magyarországnak most stabil kormányzásra van szüksége, azonban az, hogy ez a jelenlegi illékony kormánytöbbségnél megvalósulhat-e, ez a jövő zenéje.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását