2024. május 20. - Bernát, Felícia

Balázs Péter széles tárgyalásokba kezdene

Balázs Péter azt tervezi, hogy már hivatalba lépése napján találkozót kezdeményez az amerikai és az orosz külügyminiszterrel. A külügyminiszter-jelölt az európai ügyek bizottságának szerdai ülésén a szomszéd országokkal kialakított kapcsolatokról is beszélt. A testület támogatta a jelölt kinevezését.
2009. április 15. szerda 20:05 - HírExtra
"Ha hétfőn elfoglalhatom ezt a széket, akkor máris üzeneteket küldök az USA-ba, hogy szeretnék találkozni a külügyminiszterrel; Moszkvába, hogy szeretnék négy év után találkozni a külügyminiszterrel, Brüsszelbe egy sor személyes ismerősömnek, biztosoknak és másoknak, hogy szeretnék velük a lehető leggyorsabban találkozni" - mondta bizottsági meghallgatásán Balázs Péter. A miniszterjelölt hozzátette: áttekinti a szomszédsági kapcsolatokat is, ahol problémák vannak, ott találkozót kezdeményez a partnerével.

Balázs Péter - a külügyi bizottság üléséhez hasonlóan - az európai ügyek bizottságában is hangsúlyozta: a működőképesség határára jutott el a külügyi szolgálat, a Külügyminisztériumtól az elmúlt időszakban két lépésben több milliárd forintot vontak el. A tárcát ráadásul a forint gyengülése is sújtja - fűzte hozzá.

A külügyminiszter-jelölt kitért arra, hogy szeretné, ha a külgazdasági szolgálat jobban illeszkedne a minisztériumba.

Balázs Péter arról is beszélt, hogy a Nabucco-projekt Magyarország számára továbbra is nagyon fontos. Emellett az észak-déli vezetékek kiépülésére is nagy szükség van a régióban - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért vállalta a miniszterséget, Balázs Péter azt mondta: "én csodálkoztam magamon a legjobban, hogy ezt elvállaltam".

Az európai ügyek bizottsága 11 igen, 8 nem szavazattal támogatta Balázs Pétert. A jelöltet az MSZP és az SZDSZ is támogatta, a Fidesz és a KDNP nemmel szavazott.
Kocsi László, a bizottság szocialista alelnöke azt mondta: sokuk meggyőződése, hogy Balázs Péter külügyminiszternek kiválóan alkalmas. A jelölt alkalmasságát kell szem előtt tartani és ennek alapján dönteni - fűzte hozzá.

A fideszes Ékes József közölte, nem a jelölt személye ellen van kifogása a pártnak, a Fidesz szerint az ország számára az előre hozott választás lenne a legfontosabb. Nagyon kevés lesz az egy év a hibák helyrehozására - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását