2024. május 21. - Konstantin

Bajnai Gordon újabb veresége: Vahl Tamás mégsem lesz miniszter

Ma elszenvedte első veszteségét a még meg sem alakult Bajnai-kormány. A gazdasági tárca élére jelölt Vahl Tamás visszalépett a jelöltségtől. Az ok: korábbi cégét kartellezés miatt büntette meg több százmillióra a Versenyhivatal.
2009. április 16. csütörtök 10:52 - HírExtra
Azután, hogy tegnap Ficsor Ádámot – a leendő titkosszolgálati minisztert – az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága leszavazta, ma újabb vereséget kénytelen elkönyvelni a formálódó kabinet.

Egy civil szervezet akciója miatt

Vahl Tamás pályafutása
Vahl Tamás 1991-től a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalatának magyarországi képviseletét irányította, majd 1993-ban igazolt az IBM-hez. 1995-ben a HP kereskedelmi igazgatója, 1999-től ugyanezt a posztot töltötte be az SAP-nál, amit aztán 2000 és 2008 között ügyvezető igazgatóként irányított. 2008 februárjában szegődött az AAM Tanácsadó Zrt. üzletfejlesztési igazgatójának.
Forrás: index.hu, mno.hu, nol.hu
Ma visszalépett Vahl Tamás a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri jelöltségtől.
Vahl ezt Bajnai Gordon kérésére tette meg, miután az egyik civil szervezet, a Transparency International Magyarország levélben hívta fel a kormányfő figyelmét Vahl egyik korábbi cégének kartellezési ügyére.

A szervezet szerint: „A tisztességes piaci verseny kartellezés útján való befolyásolása az állami források magáncélra történő megkárosítását jelenti; az ilyen típusú megállapodásokban részt vevő szakember hitelessége a gazdasági tárca élén megkérdőjelezhető”.

A Népszabadság értesülései szerint Vahl Tamás a visszalépését egy levélben írta meg Bajnainak, melynek részletei nem nyilvánosak, viszont a lap információi szerint a következőket tudhatunk meg ebből.

A lap szerint Vahl úgy fogalmazott, hogy egy politikai ambíciók nélküli kormányban túl nagy terhet jelent még a legapróbb gazdasági ügy is, amely hatalmas politikai vihart kavarhat. Ezt pedig meg akarja előzni azzal, hogy visszalép. A napilap úgy tudja, hogy Vahl levelében arról is írt: konkrét tervei és elképzelései voltak a tervezett lépéseket illetően, s sajnálja, hogy az terveken túl többet nem tudott tenni a magyar gazdaság érdekében.

A bejelentés időzítése nem véletlen: Vahlt ma hallgatta volna meg az országgyűlés gazdasági bizottsága. Az ülés kezdete előtt azonban Podolák György, a bizottság elnöke bejelentette a jelölt visszalépését.

Reakciók

Podolák György elmondta: „az ülés előtt Vahl Tamás arról tájékoztatta, hogy a személyét ért erőteljes médiatámadások miatt visszalép a jelöltségtől, mert nem akarja akadályozni az új kormányt hatékony működésében. Vahl Tamás a döntését a Bajnai Gordon miniszterelnökkel történt személyes beszélgetés alapján hozta meg.

A miniszterelnök arra kért, hogy az ülésen jelentsem be, hogy a miniszteri pozícióba rendkívül rövid idő alatt új személyt fog jelölni”.

Horváth Csaba MSZP-s képviselő, a gazdasági bizottság tagja az ülés után az MTI-nek elmondta: „Vahl Tamás emberileg és szakmailag korrekt döntést hozott, hiszen munkáját nagymértékben akadályozta volna, ha személyét naponta támadások érik. Ez komoly terhet jelentett volna a kormányzatnak is”.

"Bajnai Gordon kormányfő alkalmatlanságát jelzi, hogy immár második miniszterjelöltje vált alkalmatlanná a pozíció betöltésére. Ismét bebizonyosodott, hogy az MSZP-SZDSZ-kormány a reménytelenség kormánya" - reagált Bencsik János, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A közvetlen kiváltó ok

Az elmúlt napokban már több cikk is megjelent Vahl Tamás múltjáról, főleg arról, hogy az általa irányított SAP céget a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) kartellezés miatt korábban 690 millió forintra büntette.

A céget 2006-ban – már Vahl Tamás irányítása alatt – 690 millió forintra büntette meg a GVH kartellezés miatt. Az indoklás szerint: az SAP nemcsak több egyetem által kiírt pályázat eredményét, hanem már magukat a pályázatokat is befolyásolta. (Az SAP-nak azonban Vahl Tamás irányítása alatt nem ez volt az egyetlen kartellezős ügye.

Ugyancsak bíróságig jutott, és alig fél éve zárult le az az ügy, melyben a GVH az SAP-t és a Synergont marasztalta, igaz, lényegesen kisebb összegekkel, mivel együttműködtek egy önkormányzati tenderen. A két cég a GVH egy másik döntése szerint kartellezet a Paksi Atomerőmű egy tenderén is.)
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását