2024. április 25. - Márk

Kalapács alatt József Attila kézirata

Két József Attila-dokumentum ragyog ki a Mike és Társa Antikvárium április 27-i aukciójának rendkívül gazdag, 675 tételt tartalmazó anyagából.
2009. április 19. vasárnap 17:25 - HírExtra
Mindkettő gépelt kézirat, József Attila sajátkezű javításaival. Az egyik egy 1930-ban írt cikk a Bartha Miklós Társaság védelmében, amely fontos adalék a szerzőnek a szocializmushoz való, vívódásokkal teli kapcsolatát illetően. József Attila 1928 őszén került kapcsolatba a Bartha Miklós Társasággal, amely Szabó Dezső és Móricz Zsigmond nyomdokain haladó, parasztorientációjú fiatal értelmiségiek szervezete volt.

A másik gépirat Wilhelm Reich Dialektikus materializmus és pszichoanalízis című tanulmányának fordítását-ismertetését tartalmazza, szintén József Attila sajátkezű javításaival. A Bécsben praktizáló Wilhelm Reich, a freudomarxista irányzat reprezentánsa nagy hatással volt József Attila marxizmusképének fejlődésére. Az árverésen szereplő fordítástöredék összefoglalja marxizmus és pszichoanalízis kapcsolatának addigi tudományos vitáját, majd a marxista "elmélkedők" kritikáját ismerteti. A reichi tézisnek megfelelően, a pszichoanalízist mint tudományt a marxizmus "segédtudományának" nevezi.

Ez a két irodalomtörténeti dokumentum érthetően kapta az aukció legmagasabb, egyenként 600-600 ezer forintos kikiáltási árát.

Ezt követi félmilliós besorolásával két, egybekötött, Lőcsén, 1676-ban megjelent 45x35 milliméteres méretű minikönyv. A Schöne Andachtige Gebetlein (Szép, áhítatos imádságok) című műből eddig mindössze két példány volt ismert, mindkettő az Országos Széchényi Könyvtárban. Az aukciós példányhoz kötött Luther műből, a Der kleine Catechismusból, amely a legkisebb régi magyar nyomtatvány, ezen kívül csak még egyről tudunk, szintén a nemzeti könyvtár tulajdonában. "A lilliputi nyomtatványok a választékos ízlésű, tehetős könyvbarátoknak szóltak" - mondta el Mike Zoltán könyvkereskedő az MTI-nek.

"A magyar bibliofileknek szánt nyomtatványok kivétel nélkül a Felvidéken jelentek meg. A Brewer-cég látta el az egész Felvidéket protestáns egyházi nyomtatványokkal. Ahol egy üzleti célokért dolgozó könyvnyomtató cég ilyenfajta kiadványokat hoz ki sajtója alól, azon a vidéken kétségtelenül olyan magas fokú bibliofilia volt, hogy vállalkozása tekintélyes haszonra számíthatott" - tette hozzá a szakértő.

Meglepően olcsón, mindössze 4 ezer forintért kínálják a nyelvújítás korának ritka és fontos dokumentumát, Batsányi János tanulmányának 1821-es, első kiadását, amellyel a felvilágosodás jeles költője, a jakobinus mozgalomban való részvételéért bebörtönzött, száműzött Batsányi újra megpróbált bekapcsolódni a hazai irodalmi életbe.

Ugyancsak a jakobinusok perében ítélték el Versheghy Ferencet, aki 1803-ban szabadult spielbergi fogságából. Rikóti Mátyás című szatirikus eposzát már a fogságban megírta vagy legalábbis elkezdte. A kottákat is tartalmazó mű 1804-ben jelent meg Pesten. A címlapon korabeli kézírással Verseghy Ferenc neve olvasható, a címlapot követő első levélen szintén korabeli kézírással a következő szöveg áll: "Szerkesztete Gvadányi Lovas Generalis!". Verseghy legritkább művéért 20 ezer forintot kérnek
Irodalmi kuriózum Kazinczy Ferenc legritkábban fellelhető epigrammáinak 1811-es, Széphalmon megjelent első kiadása. A Tövisek és virágok a nyelvújítási harc kezdetét, nyílt hadüzenetet jelentett a magyar irodalomban. Méltányos érte a 240 ezer forintos ár.

Madách Imre Az ember tragédiájának 1920-as díszkiadásból 550 számozott példány került forgalomba. Ebből 50, olyan bibliofilkiadásként, amelynek minden darabján a kötési táblát Haranghy Jenő más-más, eredeti festménye díszíti. Az aukción a IV. számot viselő könyv 60 ezer forintért licitálható.

Különlegességekre vadászó gyűjtőknek lehet jó vétel Bod Péter Biblia-fordításának 1748-as első kiadása, és ennek második kiadása 1756-ból, amelyet nyolc évvel visszadátumoztak, hogy első kiadásnak tűnjön. Az igazi első kiadást 30, a hamis első kiadást 60 ezer forintra tartják.

A könyvek április 25-ig megtekinthetők a Múzeum körúti Mike és Társa Antikváriumban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását