2024. május 5. - Györgyi

Tbc miatt kötelező tüdőszűrés

Kötelező tüdőszűrést rendelt el az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Észak-magyarországi Regionális Intézete Szerencsen és Tokajban, valamint a környék huszonhét településén, mert egyre több beteget regisztrálnak tbc-s tünetekkel - közölte a szervezet pénteken az MTI-vel.
2009. április 24. péntek 17:40 - HírExtra
Snellenperger Tünde, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei ÁNTSZ munkatársa tudatta: a szerencsi és a tokaji kistérség számos településén meghaladta az új gümőkóros (tuberkulózisos) betegek száma azt a határértéket, amelynél ezt az intézkedést meg kell hozni.

Az ÁNTSZ regionális intézete a gümőkóros betegek felkutatása, illetőleg a fertőzés veszélyének elhárítása céljából kötelező, ingyenes, évenként egyszeri tüdőszűrő vizsgálatot rendelt el a 30 éves és ennél idősebb lakosok részére a szerencsi és a tokaji kistérség csaknem harminc településén - közölte.

A tisztiorvosi szolgálat tájékoztatása szerint a következő településekre vonatkozik a rendelkezésük: Szerencs, Alsódobsza, Bekecs, Golop, Legyesbénye, Mád, Megyaszó, Mezőzombor, Monok, Prügy, Rátka, Taktaharkány, Taktakenéz, Taktaszada, Tállya, Tokaj, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Csobaj, Erdőbénye, Szegi, Szegilong, Taktabáj, Tarcal, Tiszaladány, Tiszatardos, Sóstófalva, Tiszalúc, Újcsanálos.

A szűrővizsgálaton ugyanakkor nem kell részt venniük azoknak, akik egy éven belül ilyen vizsgálaton igazoltan részt vettek, illetve tüdőgondozó intézetben gyógykezelés alatt állnak.

Az ÁNTSZ nyomatékosította, hogy a tbc és a tüdőrák korai felfedezésének még ma is leghatékonyabb módszere a rendszeres tüdőszűrésen való megjelenés.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását