2024. május 11. - Ferenc

Bolívia: Horvátország is tájékoztatást kér

Horvátország hivatalos tájékoztatást akar kérni Bolíviától arról, hogy a dél-amerikai ország rendőrsége lelőtte a horvát állampolgársággal is rendelkező Rózsa Flores Eduardót, egy másik horvát állampolgárt pedig őrizetbe vett.
2009. április 25. szombat 07:48 - HírExtra
A tárca szándékát azzal indokolta, hogy szeretne "teljes körű és objektív" betekintést nyerni a történésekbe. A minisztérium nyomon követi a bolíviai eseményeket, információkat gyűjt és azoknak megfelelően fog eljárni - tette hozzá a közlemény. A bolíviai rendőrség múlt csütörtökön agyonlőtt három "terrorista zsoldost", kettőt pedig őrizetbe vett a fővárostól, La Paztól 900 kilométerre keletre fekvő Santa Cruz városban, az ország gazdasági központjában, Evo Morales baloldali államfő ellenzékének fellegvárában.

A bolíviai hatóságok állítása szerint a jobboldali ellenzékhez köthető csoport - a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Szovátáról származó Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer, valamint a magyar állampolgársággal rendelkező Tóásó Előd és a bolíviai-horvát állampolgár Mario Tadic - merényletet készített elő az állam vezetői, köztük Morales ellen, hogy destabilizálja az országot.

A zágrábi külügyi közleményt ismertető Tanjug szerb hírügynökség megemlítette, hogy Mario Tadic korábban Bolíviában élt, ahonnan 1991-ben Horvátországba utazott, hogy a horvátok oldalán részt vegyen a horvát-szerb háborúban (1991-1995). Tadic 2005-ig szolgált a horvát hadseregben és hadnagyként szerelt le. Családjával egy ideig a kelet-horvátországi Eszéken (Osijek) élt. Horvát sajtóbeszámolók szerint a bolíviai hatóságok azzal vádolják a dél-amerikai országban letelepedett horvátokat, hogy "azt akarják tenni Bolíviával, amit Jugoszláviával is tettek" - jegyezte meg a Tanjug.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását