2024. április 25. - Márk

Interneten népszerűsítik az olvasást

Mese útja címmel indult olvasásnépszerűsítő program az interneten; a gyermekek olvasóvá nevelésével foglalkozó szakembereket ötletekkel, játékokkal, óravázlatokkal, program- és könyvajánlóval segítő honlapot szombaton mutatták be a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Könyvtáros Klubjában.
2009. április 25. szombat 16:50 - HírExtra
A Mese útja egy olyan országos olvasóvá nevelő program, melyhez önkéntes alapon csatlakoznak a gyermekek olvasásáért felelősséget érző szervezetek, intézmények. A projekt célja, hogy szakmai támogatást nyújtson mindazoknak, akik gyermekkel foglalkozva olvasási nehézségeket, az olvasási kedv romlását tapasztalták.

Mint azt Kiss Katalin, a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyar Egyesületének titkára elmondta, a www.meseutja.hu weboldal április 2-án indult, és 13 hónapon keresztül 13 mesehőst jár körbe. Céljuk, hogy a szakmabeliek minden segítséget megtalálhassanak egy helyen, elindítsák az együtt gondolkodást, megoszthassák egymással ötleteiket, s ezáltal erőt merítsenek a további munkához.


Hozzátette: a kezdeményezéshez egyre többen csatlakoznak, a könyvtárak mellett művelődési házak és helyi közösségek is. Minden hónapnak külön felelőse van, s így mindig más szervezet, intézmény kap lehetőséget a honlapon megjelenítendő tartalmak elkészítésére.

A program nyitóhónapjában, áprilisban a vándor áll a programok, játékok középpontjában, de később például a királykisasszony, az óriás, az ördög, a varázsló, a sárkány és a boszorkány is megmozgathatja majd az ötletgazdák fantáziáját.

A beszélgetésen Nagy Erzsébet Viktória, a debreceni Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár osztályvezetője a 30 éves Barátunk a könyv olvasónapló-pályázat jelenéről, eredményeiről és népszerűségéről tájékoztatta a résztvevőket.

Elmondása szerint a 3-4 fős csapatok számára meghirdetett pályázattal a céljuk az olvasásra, valamint a könyvtár- és könyvhasználatra való ösztönzés. A naplóban mindig szerepelnek a többi között környezetvédelmi és természetvédelmi, irodalmi és helytörténeti, vagy egy adott évfordulót megcélzó feladatok, fogalmazások.

Nagy Erzsébet Viktória fontos eredményként említette, hogy míg a pályázat első éveiben, a 80-as években még egy-két kitöltött feladattal is jelentkeztek a csapatok, ma már jellemzően tökéletesen kitöltött anyagot adnak be az érdeklődők, s folyamatosan nő a részvétel.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását