2019. augusztus 25. - Lajos, Patrícia

íme az Év gyermekkönyve!

Az Év gyermekkönyve díjat Lackfi János és Szijj Ferenc író, Pacsovszky Zsolt fordító és Békés Rozi illusztrátor kapta a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) Magyar Szekciójától.
2009. április 26. vasárnap 18:27 - HírExtra
Az elismeréseket a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon adták át vasárnap.

Mint a díjkiosztó előtt Békés Pál író, az IBBY hazai szervezetének vezetője elmondta, az utóbbi időben pozitív változások tapasztalhatók Magyarországon a gyermekirodalom megítélésében. "Az elmúlt tíz évben a műfaj, ha nem is a helyére került, de megítélésében egyértelmű presztízsnövekedés figyelhető meg" - fogalmazott.
Az elnök úgy vélekedett, a gyermekkönyvek megjelenésének már van kritikai visszhangja és az elismert íróknak sem degradáló belépni a gyermekműfaj területére. Noha a színházakban is sok a fiataloknak szóló előadás, a rendszerváltás óta készült mintegy 400 filmből mindössze kettőt forgattak gyerekek számára, "nem egy külső erő, hanem a filmszakma döntése alapján" - hívta fel a figyelmet.

A Lackfi János kötetét méltató Gombos Péter gyermekirodalom-kutató elmondta: a szerző nem úgy tanít, ahogy azt a fabulák írói tették, munkáira nem a didaktikusság jellemző. A Noran Kiadónál megjelent, Kövér Lajos aranykeze című regényét ehelyett szellemes nyelvhasználat, beszélő nevek, nyelvi játékok és sok humor jellemzik. Mint a kutató kiemelte, Lackfi János 2004-ben már verseskötetével is kiérdemelte Az év gyermekkönyve díjat.

Szijj Ferenc Zöldség Anna és a beszélő póniló című mesekönyvét Tamás Zsuzsa méltatta. A főhős világát "az év legzöldebb könyvében" nem egy hosszú, hanem nyolc könnyebben befogadható kaland során ismerheti meg a fiatal olvasó - mondta el a prae.hu irodalmi portál szerkesztője a Pozsonyi Pagony Kiadónál megjelent kötetről.
Timothée de Fombelle Ágrólszakadt Tóbiás című regényének fordításáért részesült elismerésben Pacsovszky Zsolt. A kötet méltatója, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár terézvárosi gyermekkönyvtárát vezető Kucska Zsuzsa kiemelte: a francia szerző nagyon emberi világát beszédes nevekkel - Borongó Bernát, Kis Fajáró, Zordon Odó, Alsólombos, Csicsergő - jellemezte a fordító.

Illusztrátor kategóriában Békés Rozi részesülhetett idén az IBBY elismerésében Pásztor Árpád Muzi című kötetének rajzaiért - közölte Sárkány Győző grafikus. Mint a Magyar Illusztrátorok Társaságának elnöke elmondta, az alkotó "munkáira jellemző az érett szaktudás; nagyvonalú, vázlatszerű frissességgel veti papírra illusztrációit, melyeket még a nyomdai munkálatok sem tudnak tönkretenni".

Az életműdíjban részesülő Mosonyi Alizról szólva Békés Pál kiemelte, "a Szekrénymesék, a Boltosmesék és még igen sokféle mesék mesélője" úgy szólt az olvasókhoz, ahogy előtte még soha senki. Mint hozzátette, ezt a hangot meghallották a színházak és bábszínházak is, melyek sorra kérik fel az írónőt.

Mint Kiss Katalin, az IBBY titkára közölte, az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásának köszönhetően idén a díjazott szerzők bruttó 100 ezer forintos jutalomban is részesülnek.

Lackfi János és Szijj Ferenc helyett - külföldi tartózkodásuk miatt - képviselőik vették át a díjat.

Az Év gyermekkönyve díjat hazánkban az IBBY Magyar Szekciója ítéli oda az előző év legjobb, legsikeresebb új magyar gyerekkönyveinek, illetve azoknak, akik kiemelkedőt nyújtottak a gyerekeknek szóló irodalom, illusztráció, könyvkiadás valamely részterületén. A díj célja a magyar gyerekirodalom kiemelkedő alkotóinak elismerése és elismertetése.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását