2024. április 18. - Andrea, Ilma

Mindent a zseniről - új könyv jelent meg

A kétszáz éve elhunyt Joseph Haydn életét és műveit bemutató kötetet jelentetett meg a Rózsavölgyi és Társa kiadó a XVI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra.
2009. április 26. vasárnap 15:00 - HírExtra
A kiadó ezzel a kötettel, James Webster és Georg Feder Haydn élete és művei című munkájával kezdi a híres Grove-monográfiák magyar nyelvű kiadását. A könyvfesztiválon vasárnap bemutatandó Haydn-kötet magyar verziója 182 oldal terjedelmű. Az első 80 oldal szól Haydn életéről és pályaképéről, ezt 6 oldalnyi illusztráció választja el a lehető leghitelesebb műjegyzéktől; részletes bibliográfia és névmutató egészíti ki a könyvet.

Joseph Haydn zeneszerzői és emberi portréját az első részben rendkívül ökonomikusan, ugyanakkor plasztikusan rajzolja meg James Webster. A szövegben éppúgy nincs egyetlen fölösleges vessző sem, ahogy Haydn muzsikájában sincs oda nem illő, véletlen hang - mondta a kötetről az MTI-nek Malina János, a Magyar Haydn Társaság elnöke.

Hozzátette: a Cornell Egyetem professzorát a Haydn-kutatás élvonalában tartják számon, külön kötetet szentelt a Búcsú szimfónia elemzésének, amelyről azt mutatta ki, hogy mértani pontossággal és tudatosan szerkesztett remekmű. Nem pusztán tréfáról van szó, a mű a figyelmezető funkciót - Esterházy Miklós herceg engedje el végre a muzsikusokat szabadságra - is betöltötte 1772-ben.

Webster a bécsi klasszicizmus más szerzőit, például Mozart operáit is kutatja, több neves amerikai és német egyetem vendégtanára, alapítója a Beethoven Fórum nevű zenetudományi lapnak.

A monumentális Haydn életművel kapcsolatban az utóbbi 20-30 évben sok a pozitív jelenség, de az átlagos koncertközönség még mindig csak az oeuvre töredékét ismeri, az op. 20-as vonósnégyeseket, a londoni szimfóniákat. Holott például a C-dúr csellóverseny a hangszer irodalmának legjobb 2-3 műve között van.

Webster igyekszik megszabadítani Haydnt az anekdotaszerű jellemzésektől, a joviális "papa" képétől. Alaptétele, hogy az életmű nem szakaszolható úgy, mint Beethovené koraira, középsőre és késeire. Haydnnál ez a szisztéma nem működik, mert nála nem fejlődésről, hanem változásról van szó.

Malina János úgy tudja, hogy a kiadó szeretné folytatni a Grove-sorozat megjelentetését évi 1-2 kötettel. A Rózsavölgyi és Társa a fesztiválra jelentette meg Haydn Divertimentójának kottájának három furulyára átdolgozott változatát, valamint egy válogatás CD-t, amelyen remekművek találhatók olyan legendás előadók tolmácsolásában, mint a Végh Kvartett vagy Starker János és Tátrai Vilmos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását