2024. április 18. - Andrea, Ilma

Szexualitás, nemiség, párkapcsolatok

Két pszichológussal, Lux Elvirával és Mohás Líviával, valamint fiatalokkal beszélget legújabb könyvében Révai Gábor nemiségről, szexualitásról, szerelemről, párkapcsolatokról.
2009. április 26. vasárnap 16:36 - HírExtra
A Beszélgetések nem csak szexről című kötetet jegyző Corvina Kiadó igazgatója, Kúnos László kifejtette: a "beszélgetős" könyvek sorozatát az felismerés hozta létre, hogy az "emberi tudás jelentős része beszélgetések közben manifesztálódik", és az így születő gondolatokat érdemes megörökíteni.

A bemutatón Lux Elvira felidézte, hogy könyvbeli beszélgetőtársához, Mohás Líviához hetvenéves barátság fűzi. "1939-től ugyanabba az egri iskolába, az angolkisasszonyok Szűz Máriáról elnevezett intézményébe jártunk" - emlékezett a szexuálpszichológus.
Lux Elvira szerint a szerepek megváltozása főleg a nők munkába állásával függ össze: amióta a nők is hozzájárulnak a létfenntartáshoz, azóta öntudatosabbak lettek a szex terén is.

"Mi még megtanultuk, hogyan kell bánni a férfiakkal, hogyan kell megteremteni számukra a vadászat izgalmát" - mondta Lux Elvira, aki szerint a házasság jövője múlhat azon, hogy a nők megtanulják, miként kell a férfiak érdeklődését az úgynevezett "húzd meg-ereszd meg-játékkal" fenntartani.

Mohás Lívia arról szólt, hogy a szerepek megváltozásának vannak pozitív oldalai is, például az, hogy a férfiak számos feladatot - például a gyereknevelésben - átvesznek a nőktől. "A fiatal apák elszántan mosdatják, teszik tisztába a gyerekeket, ez korábban nem volt divat" - mondta Mohás Lívia, aki szerint nagyon fontos, hogy a kölcsönösség és a paritás jellemezze a párkapcsolatokat.

A könyvbemutató végén a hallgatóság férfi tagjai közül többen kifogásolták, hogy az elhangzottakban főleg csak a női szempontok érvényesültek. Révai Gábor elmondta, hogy a könyv készültekor ő maga is gyakran vitatkozott, próbálta a férfiak érveit képviselni. "A második fejezetben négy fiatalt, két lányt és két fiút kérdezek. Az ő véleményük is sok szempontból szembeállítható a két hölgy konzervatívnak mondható hozzáállásával" - mondta Révai Gábor. Hozzátette, a könyv lényege a párbeszéd, hogy mindenki kialakítsa a maga álláspontját.

A Beszélgetések-sorozatban eddig a nem csak tudományról szóló kötet (Csányi Vilmos etológussal és Lukács Béla fizikussal), valamint a világról és túlvilágról szóló könyv (Müller Péterrel és Popper Péterrel) jelent meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását