2024. április 28. - Valéria

Hamarosan bemutatják a Kádár portréfilmet

Május 9-én mutatják be a Kádár című filmet Cirkó József producer és Muszatics Péter rendező gondozásában; az egykori pártfőtitkár halálának huszadik évfordulóján készült mozi az MTI fotótárából és a Magyar Televízió archívumából válogatott korabeli híradófelvételeket, sajtófotókat - tájékoztatta az MTI-t hétfőn a gyártó Pelagi Film produkciós iroda.
2009. április 28. kedd 08:39 - HírExtra
Mint írták, "a Kádár-korszakról még ma sem él tiszta kép sokakban", az 1989. július 6-án meghalt "Kádár János árnyéka – kimondva-kimondatlanul, pro vagy kontra – húsz év múltán is meghatározza a hazai politikai és közgondolkodást". A "kádárizmus", mint ezt számos tanulmány, irodalmi mű, film mutatja, komoly viták tárgya, "feldolgozatlan és fájó emlék a magyar társadalom számára" - folytatták.

Közlésük szerint a film nem vállalkozik az egész ellentmondásos korszak ábrázolására, a rendkívül összetett problémakör egy részét: Kádárt, a politikust mutatja be.

A közlemény kitér arra, hogy húsz évvel a rendszerváltás után számos adat, hazai és moszkvai levéltári dokumentum alapján viszonylag pontosan rekonstruálni lehet Kádár János politikai pályafutását. Muszatics Péter és Buslig Eszter dramaturg több hónapos kutatómunkát végzett a forgatás előtt, Pók Attilával, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének főigazgató-helyettesével, a film szakértőjével pedig kijelölték az interjúalanyok körét.

Az MTI és az MTV anyagai mellett felhasználtak képeket Tömpe István, a Magyar Rádió és Televízió volt elnöke fiának magángyűjteményéből is.

A film a legfrissebb történelmi kutatási eredményeken alapulva közérthető és objektív képet kíván nyújtani Kádár politikai pályafutásáról. Hetven percben, kronológiai sorrendben mutatják be az életutat, narrátort nem alkalmaztak. A megszólaló interjúalanyok elbeszélése nyomán és Kádár híres utolsó beszédének elemeiből, fotókból illetve tv-felvételekből áll össze az ellentmondásos életút.

Az interjúalanyok között szerepel Kádár János egykori munkatársa, Berecz János, a Szovjet Kommunista Párt Központi Bizottságának korábbi magyar referense, Valerij Muszatov, aki számos alkalommal fordított is Kádárnak és a kétkötetes Kádár-életrajz szerzője, Huszár Tibor.

Megszólal a filmben Valuch Tibor, az 1956-os Intézet fiatal történésze, a Hétköznapi élet Kádár János korában című kötet írója, M. Kiss Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezető professzora, Takács Ferenc irodalomtörténész, Miszlivetz Ferenc szociológus, A kádári megtorlás rendszere című könyv szerzője, Zinner Tibor jogtörténész, valamint a film történész szakértője, Pók Attila.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását