2024. május 3. - Tímea, Irma

A válságkezelésről szólt az idei majális

Az európai parlamenti választások mellett (EP) a válságkezelés, a válságból való kilábalás volt az a téma, amellyel szinte minden felszólaló foglalkozott az MSZP majálisán pénteken a Városligetben.
2009. május 1. péntek 19:05 - HírExtra
Bajnai Gordon a kitartó, következetes, az országot egy irányba előre vivő munka, Lendvai Ildikó egy baloldali minimum meghirdetése, míg Szili Katalin - aki Pécsett volt részvevője egy szocialista majálisnak - a párbeszéd, a küzdelem és a remény fontosságát emelte ki.

A miniszterelnök azt mondta, hogy csak a szívós, kitartó, következetes munka vezethet ki a válságból, emelhet fel, hozhat gyarapodást és vezethet el egy erős, büszke Magyarországhoz. Ahhoz kért támogatást, hogy az ilyen munka kerüljön a társadalmi megbecsülés központjába.

A rendezvényen - amely egyben az MSZP európai parlamenti kampányának nyitánya is - arról is beszélt: nem mindegy, hogy Magyarország kiket küld az Európai Unióba, olyanokat, akik a magyar belviszályt jelenítik meg Brüsszelben, vagy olyanokat, akik Magyarország értékeit mutatják meg. Erről szól majd a választás - mondta.

A miniszterelnök kiemelte: a válságban a szolidaritás az egyik legfontosabb érték, hiszen a helyzet megoldása érdekében mindenkitől áldozatot és lemondást kérnek.

Kijelentette: Magyarország egy olyan ország, amelynek van jövője és erős alapja is.
Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szerint meg kell hirdetni egy baloldali minimumot, amihez erejük maximumára lesz szükség, és amiért érdemes volt vállalni a válságkezelés nehéz folyamatát.

Ide sorolta a munkahelyek védelmét, illetve a legális munka ösztönzését; a szociális kríziskezelő programot; a válság elleni védekezés terheinek arányos elosztását; a szolidáris szociális és nyugdíjrendszert; a világi-, állami oktatás rendszereinek fenntartását, akár takarékosabb működtetés árán is; végül azt: nem szabad, hogy a válság a vétlenekből bűnbakot csináljon, és meg kell akadályozni, hogy bárki féljen a származása, vagy a nézete miatt.

A baloldal iránt érzett felelősség nem csökkenti, hanem növeli az ország iránti felelősséget, nem csökkenti a szakértelmet, nem írja felül a józan ész parancsát, de őrzi a baloldali minimumot, amit soha semmilyen körülmények között nem adunk fel, válság idején sem - fogalmazott, hozzátéve: a baloldali minimumhoz az erejük maximuma kell.

Szili Katalin szerint a válság leküzdéséhez különösen fontos a párbeszéd, az egymásért való küzdelem és az, hogy reményt adjunk az embereknek. A politikus, aki Pécs szocialista polgármesterjelöltje is azt mondta: mára nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország gazdaságát az öt évvel ezelőtti európai uniós csatlakozás sem tette védetté a világ hatásaival szemben. "Számomra ezért 2009 május elseje nemcsak a munka és a munkások, hanem a közösség, a szolidaritás ünnepe is" - fejtette ki.

A házelnök megítélése szerint a jövőben olyan közösség összekovácsolására lenne szükség Magyarországon, amelyben nem a pártpolitikai erők vitája a lényeg, hanem az, miként tudunk együttműködni közös céljaink érdekében.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását