2024. április 19. - Emma

Amikor még álltak a májusfák

Idén is elérkezett május elseje! Pontosan mit is ünneplünk ezen a napon? Miért is létezik, és mi az a májusfa? Régi hagyományok és elfeledett szokások.
2009. május 1. péntek 08:20 - Kővári Adrienn
Május elseje. Mindenkinek más és más jut az eszébe, amikor meghallja ennek az ünnepnek a nevét. Elsőre többeknek a munka ünnepe ugrik be, ami egyenlő a munkaszüneti nappal. Felröppennek azért olyan gondolatok is, hogy majális, májusfa, körhinták. Miről is szólna ez az ünnep, és honnan ered?

Mi is az a május elseje?

Vallási ünnep
Arról sem szabad megfeledkezni, hogy ma már nemcsak népi hagyományokhoz köthető a május elseje, hanem ez egy katolikus ünnep is. 1955 óta, ezen a napon tisztelegnek a hívek Munkás Szent József, a munkások védőszentje előtt.
Hazánkhoz hasonlóan több országban is megtartják a munka ünnepét. Nem esik mindenhol ugyanerre a napra, de a május elsejei dátum a legelterjedtebb. Hosszú gyökerekre nyúlik vissza ez a hagyomány. Az Egyesült Államokban a nyolcórás munkanapért folytatott harc során vezették be a munka ünnepét, amit szinte mindenhol átvettek. Érdekes azonban, hogy ez a hagyomány inkább az ősi termékenységi rítusokhoz és a keresztény vallás szokásaihoz nyúlik vissza.

Május első napja már az ókorban is ünnepnek számított, ugyanis ekkor köszöntötték a tavasz eljövetelét. Maia istennő nevét viseli ez a hónap, aki a termékenység, a bujaság szimbóluma. De nemcsak őt köszöntötték ezen a napon, hanem Flórát, a virágzó ifjúság és a tavasz istennőjét is. Szokás volt ilyenkor malacot áldozni, és a virágos felvonulások is közkedvelt eseményeknek számítottak.

Ezek a május elsejei szokások egyre inkább teret hódítottak az európai országokban, amerre a római hódítás csak elért. Olaszországban ma is az egyik legvidámabb ünnepnek számít a május elseje.

Nemcsak a római kultúrához nyúlik vissza ez az ünnep, hanem a kelta gyökerekhez is. Ők ezen a napon a tűzet ünnepelték, pontosabban a Nap istenüket. A május számukra is a tél végét, és a tavasz eljövetelét jelentette. Ezen a napon tüzet gyújtottak, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket, és a boszorkányokat. A parasztok felvonultak a hegyre és tüzes szekereket görgettek le a szántóföldekre. Érdekes, hogy ez a hagyomány még a 18. században is élt Európa szerte, hiába ellenezte az egyház.

Ki lehet a május király?

A hazai hagyományok is elég változatosak, bár rengeteg szokást átvettünk más népektől, ilyen a májusfa állításának a tradíciója is. A fiúk az éjszaka közepén kivágtak egy fát, amit szerelmük háza előtt állítottak fel, majd ezt csak pünkösdkor bontották le. Elsején majálisokat szerveztek országszerte, és egyéb versenyeket is, melyeken a férfiak összemérhették képességeiket. A győztes lett a május király, aki kisebb-nagyobb kiváltságokat élvezhetett akár a kocsmában, akár a nőknél.

Izgalmas volt az a májusfa!

A 15. századtól vannak fenn írásos emlékek a májusfákról, de biztos, hogy sokkal korábbra tehető ez a hagyomány. Több helyen nemcsak a lányok háza elé állítottak egy díszes fát, hanem a bíró és a pap háza elé is. Olyan is előfordult, hogy a templom előtt is díszelgett egy nagyobb májusfa, míg a lányok udvarán csak egy kisebb. Sok faluban minden lány kapott egy fát, míg valahol csak azok, akiknek szerelmük készített egyet az éjszaka közepén.

Idővel hagyománnyá vált az is, hogy nemcsak egy csupasz fát állítottak fel, hanem fel is díszítették őket. Erre a célra szalagokat, és kendőket használtak, de sok esetben virágokat, tojásokat és még akár egy üveg bort is felaggattak a májusfára. Általában elásták őket a ház előtt, vagy az udvarban, de nem mindig törődtek ezekkel a finomságokkal. Előfordult, hogy csak a kapura, vagy a kútra akasztották őket. Megesett, hogy nem egy fát vittek ajándékba, hanem egy nagyobbacska, feldíszített ágat.

A májusfákat igazi izgalom lengte körbe. Erdélyben még üzenetet is véstek bele, minimum a fiú a saját nevét belefaragta. Sokatmondó volt a fa mérete, a díszítettsége, de akár az is, hogy lett kiállítva. Nem egyszer előfordult az is, hogy a lányok, vagy egyéb haragosok megrongálták a mások fáit.

Május elseje ma, gyerekszemmel

Manapság ez is inkább egy olyan ünneppé vált, amit a gyerekek élvezhetnek a legjobban. Sokunkban élhetnek kedves emlékek május elsejéről. Még ma is szokás minden városban, faluban kisebb-nagyobb majálisokat tartani, míg a májusfaállítás egyre inkább elveszik. Idén is előkerülnek az édességárusok, a lufik, és a körhinták. Van ennek a május elsejének egy olyan hangulata, ami miatt az emberek kimozdulnak otthonról, és a régi, kedves emlékek felelevenednek. Még több ilyen közös ünneplés kellene.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását