2024. május 5. - Györgyi

Erdély útja az autonómiához

Az átalakuló erdélyi magyar politikáról, Erdély és Székelyföld autonómiájáról, a székely politikusokról és az anyaországi nemzetstratégia hiányáról kérdeztük Toró T. Tibort, az EMNT alelnökét.
2009. május 2. szombat 09:50 - Kőrösi Viktor Dávid
Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke nem régen Marosvásárhelyen arról beszélt, hogy erősíteni kell az EMNT mozgalmi jellegét. Ez mit jelent pontosan?

2003-ban, az EMNT megalakulásakor egy parlamentszerű, közképviseleti jellegű nagygyűlésként alakult meg. Országos testületről van szó, amely megfogalmazott általános érvényű célokat, amelyek mentén cselekedett. Ilyen cél volt az autonómia kérdésének napirenden tartása, a közösségi autonómiák jogi keretének kiépítése.

Azonban azon túl, hogy az EMNT különböző régiók és székely székek küldötteiből állt, nem rendelkezett helyi struktúrákkal, regionális, kisrégiós struktúrákkal, csupán országos megjelenése volt a szervezetnek. Az ötéves tapasztalat pedig azt mutatja, hogy a kitűzött célokhoz való közelebb kerüléshez a hely, regionális jelenlét is szükséges. Ehhez egy mozgalom kell, amely alsóbb szinten is kiépített struktúrákkal rendelkezik.

A jogi személyiséget tekintve várható-e változás? A párttá alakulás napirendre kerülhet-e?

Ez a cél nem fogalmazódott meg, bár nyilván sokszor szembe találjuk magunkat ezzel a kérdéssel. Egyelőre az a célunk, hogy a regionális struktúrákat létrehozzunk, illetve civil politikai szerveződésként szerezzünk jogi személyiséget, valamint hogy együttműködjünk azokkal a politikai szervezetekkel, amelyek az EMNT céljaival egyetértenek, s hajlandóak is a politika eszközeivel cselekedni. Értékalapon a Magyar Polgári Párt áll legközelebb az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanácshoz, de a magyar összefogás jegyében, a közös, pártlogikától függetlenül megfogalmazódott célok érdekében együtt lehet működni az RMDSZ-szel is. Nyilván ez a kérdés markánsan a 2012-es helyhatósági választásokon fog felmerülni, ameddig még van három év, s sok minden történhet addig.

Most azonban jön az európai parlamenti választás. Ha nem sikerül jó eredményt elérni, mi lesz az összefogás sorsa?

Valóban, az összefogás első tesztje a június hetedikei EP-választás. 2-4 helyet szerezhet a magyar közösség. Kielégítő a három mandátum megszerzése lenne, ami egyenlő lenne a 2007-es európai parlamenti választáson elért magyar képviselők számával. Ha ez alatt szerzünk, akkor azt nem lehet sikerként elkönyvelni. A négy hely viszont kiváló eredmény lenne, amely azt bizonyítaná, hogy az összefogás működik, valamint további perspektívát adna a folytatáshoz. Hozzá kell tenni azonban azt is, hogy nem csak a mandátumszámokról van szó, hiszen sok múlik például azon, hogy hogyan tud mozgósítani a román többség, s mennyi lesz a részvétel. A számítások azt mutatják, hogy körülbelül 25 százalékos részvételre lehet számítani, ilyen szavazókedv mellett pedig nem irreális a négy képviselői hely megszerzése. Ezért is választottuk a magyar összefogás jelmondatává, hogy „legyen négy!”, azaz legyen négy európai parlamenti képviselőnk.

Tőkés László az RMDSZ kongresszusára küldött üzenetében – amelyet éppen Ön olvasott fel – azt is írta, hogy esély nyílik az erdélyi magyar érdekképviselet újragondolására. Az EMNT átalakulása ennek az újragondolásnak egy része?

Az RMDSZ elnöke az EMNT-ről
Nem kell letagadni a véleménykülönbségeket, amelyek vannak, s valószínűleg lesznek is. Az együttműködés csak kölcsönös alapokon, kölcsönös érdekek mentén képzelhető el. Az európai parlamenti választásokkal kapcsolatosan is volt egy közös érdek, amely mentén létrejött a megegyezés. A további együttműködés is a kölcsönösség jegyében fog lezajlani, azonban sokat fog nyomni a latban, hogy hogyan szerepelünk az európai parlamenti választásokon. Ha bebizonyosodik, hogy az összefogáshoz megvan a megfelelő társadalmi támogatottság, akkor ez minden bizonnyal folytatható lesz. Rossz szereplés esetén ingatagabb talajra kerülhet a megállapodás.

Forrás
Az átalakulás igazából egy természetes folyamat, bár az érdekképviselet átgondolását abban látom, hogy a politikai szereplők elfogadják, hogy nincsenek egyedül a palettán, hanem versenyben vannak azokkal, akik még jelen vannak az erdélyi magyar politikában. Ebben a kontextusban a verseny jótékony tényező, azonban vannak olyan kérdések, amelyekben nem verseny, hanem az együttműködés a meghatározó. Ezt kell elfogadniuk a magyar politikai szereplőknek, s ezáltal bizonyos játékszabályokat betartani. Ez jelenleg még nincs így, hiszen az RMDSZ nehezen tudja maga mögött hagyni a képviseleti monopóliumot, s gyakran tetten érhető különböző döntésekben a többi politikai szereplő ellehetetlenítése.

A további politikai szereplők, így például a Magyar Polgári Párt, igyekeznek megkapaszkodni a politikai erőtérben, s ennek rendelik alá a szervezetépítésüket, s sokszor a döntéseiket is. Éppen ezért néha háttérbe kerül az összefogás logikája, ami főleg azokban a kérdésekben hátrányos, amelyek nélkül igazából nem tudunk előre lépni. Gondolhatunk az autonómia, vagy éppen az egyetem kérdésére, vagy bármire, amelyben együttesen kell képviselni az érdekeinket a többséggel, vagy éppen Európával szemben. A politikai rendszer a források feletti rendelkezésről szól, amivel az RMDSZ rendelkezik. Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum egyik legkényesebb feladata megtalálni azt a módszert, hogy hogyan tudunk kimozdulni a jelenlegi helyzetből. Amit mi rendszerváltásnak nevezünk, annak ez fontos része.

Milyen a viszonyuk a székely politikusokkal? Azt látjuk, hogy nem felhőtlen.

Nem felhőtlen a viszony, de a tárgyalások, egyeztetések mennek, s van együttműködés. Az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum megalakulásakor az MPP elküldte a képviselőit az alakuló ülésre, s remélhetőleg a munkabizottságokban is kiveszi a részét a munkából. A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) és az EMNT közötti régi feszültség következménye volt a székelyek függetlenedési nyilatkozata. Ez egy régóta elodázott döntést gyorsított fel, jelesül azt, hogy az EMNT-t át kell alakítani.

Az EMNT életében észlelhető egy fejlődési ív, míg az SZNT továbbra is a Székelyföld területi autonómiájának jogi keretével, annak érvényesítésével kíván törődni abban a szerkezetben, amilyenben a tanács létrejött. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács pedig elmozdult a mozgalmi működés felé, s más kérdéseket is felvállalt az autonómia mellett. Amennyiben véglegesség válik az EMNT új szerkezete – erre egy úgynevezett alkotmányozó plenáris ülésen sor fog kerülni a választások utáni hetekben –, akkor normalizálható lesz a helyzet az SZNT-vel. A két szervezet nem konkurens, hanem egymást kiegészítő szervezetek, s a székelyföli autonómia ügyében együtt fogunk tudni dolgozni. A Székely Nemzeti Tanáccsal közösen most rendezünk Csíkszeredában egy autonómia-konferenciát, valamint reménykedem abban, hogy a közeljövőben a székelyföldi önkormányzati nagygyűlésre sor tud kerülni. Ez utóbbi az SZNT egyik régi célkitűzése, amelyet közösen próbálunk összehozni az RMDSZ-szel és az MPP-vel együtt. Elvileg ez a választási kampány is azt fogja mutatni, hogy még ha vannak is elvi ellentétek, a konkrét cselekvések kérdésében, a közös célért együtt tudnak dolgozni ezek a szervezetek.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását