2024. április 20. - Tivadar

Fogyás könnyedén, és a hosszú élet titka! Receptajánlatok!

Miért olyan soványak, és egészségesek a japán emberek? A HírExtra utánajárt az étrendjüknek, és rálelt a titokra, amit mi akár japán diétának is nevezhetnénk. Recepteket is ajánlunk a könnyű fogyás érdekében!
2009. május 4. hétfő 07:59 - Kővári Adrienn
Hamarosan beköszönt a nyár, ilyenkor mindenki fogyni szeretne, az emberek szinte két kézzel kapkodnak a diéták, a fogyitabletták, és a fitness kazetták után. A legtöbb diétával az a baj, hogy nagyon megviselik az ember testét, és lelkét. Sok esetben semmit sem érnek, vagy csak keserves kínok árán megy le egy-két kiló. Viszont, ha drasztikusan fogyunk, hamar visszaszedhetjük a lement kilókat, sok esetben a dupláját is visszahízzuk.

Sokakban felmerülhet a gondolat, hogy Ázsiában miért van annyi sovány testalkatú ember. Ez annak köszönhető, hogy sokkal egészségesebben étkeznek, mint mi, nem esznek zsíros ételeket, emellett rengetek zöldséget, és gyümölcsöt fogyasztanak.

A HírExtra már többször is megírta, hogy milyen súlyos következményei vannak annak, ha az ember nem fogyaszt elég gyümölcsöt. Ráadásul ezek nemcsak egészségesek, hanem fogyni is lehet általuk.

Most kiderítjük, hogy pontosan miért is jó a japán konyha, mi az ázsiai emberek titka és hogy miből is áll pontosan a japán diéta.



A japán diéta rejtelmei


A leghatékonyabb az orvosok szerint is az, ha nem diétát választunk, és egyéb fogyókúrás praktikákat, hanem életmódot váltunk. A japán diéta is így lehet a leghatékonyabb. Segítségével nemcsak egészségesek, és soványak lehetünk, hanem sokáig is élhetünk.

Mielőtt bárki megijedni, hogy a szép alakért cserébe állandóan halat, és polipot kellene ennie, megnyugodhat, mert nem erről van szó. Elég a japán alapanyagokat követni, s ezekből összeállítani étrendünket. Idetartozik a rizs, a hal, a szója, a zöldségek és a gyümölcsök. Nem nagy adagokat kell egyszerre elfogyasztani, hanem kicsiket. Bár, ha zöldségből, és rizsből fogyasztunk sokat az ártani, nem árthat.

Tápláló reggeli

Japánban a reggeli étkezés elengedhetetlen, ilyenkor mindig valami könnyed étellel, de táplálóval készülnek. Az talán a legnagyobb különbség a két kultúra között, hogy a japánok nem zsírral főznek, és emellett is sokkal jobban kedvelik a nyers ételeket. Itt nemcsak a sushira kell gondolni, hanem a rengeteg zöldségre is. Emellett inkább főzni szoktak, mint sütni. Sok levest is fogyasztanak, közkedvelt ételük a miso, amit leginkább a húsleveshez lehetne hasonlítani. Tartalmaz húst, hagymát, zöldségeket, hosszú tésztát és sok esetben főtt tojást is.

Édességek terén is más a helyzet a japánoknál. Sokkal jobban szeretik a könnyed, gyümölcsös desszerteket, mint sem a vajas, krémes süteményeket. Például az epres finomságokat nagyon kedvelik.

Nem szabad egyszerre sokat enni

A másik legfontosabb, hogy soha ne együk magunkat tele. Gondolhatjuk, hogy akkor hamar megéhezünk. Igen, s ezért is szokás Japánban, többször is étkezni. Fontos lenne itthon is megoldani, hogy naponta ne csak kétszer ragadjunk kanalat.

A japán konyha nagyon változatos, hiszen esznek ők csirkét, halat, egyéb tengeri herkentyűt, rizst, szóját, rengeteg gyümölcsöt és zöldséget. Ezekből nagyon könnyű különböző ételeket összeállítani.

Nem szabad kihagyni a zöld tea jótékony hatását sem, illetve alapvetően a teákat. Sokkal egészségesebb a tea, mint a rengeteg cukrozott ital.

Azért senki se higgye azt, hogy a japánok csak saját konyhájukat részesítik előnyben. Mint minden ember ők is esznek hamburgert, csokoládét, fagyit, és chipset is előszeretettel fogyasztanak. Náluk is élnek túlsúlyos emberek, de átlagosan nézve még sincsenek annyian, mint Európában, vagy az Egyesült Államokban. Míg hazánkban is minden ötödik ember túlsúlyos, addig a szigetországban, de akár egész Ázsiát is nézhetjük – elenyésző a számuk.

Banán diéta

Még a tavalyi év végén is tombolt Japánban a banán diéta, ami igazából csak annyiból állt, hogy banánt kellett fogyasztani, főleg a kora reggeli órákban. Ezt egy japán gyógyszerész, Sumiko Watanabe találta ki. Igazából csak azt szerette volna elérni, hogy férje megszabaduljon pár kilót. Mivel ez megtörtént, annyira boldog volt az eredménnyel, hogy azonnal felrakta az egyik közkedvelt japán internetes oldalra. Elárulta mindenkinek a titkot, beszámolt a sikeres fogyásról, s innentől kezdve nem volt megállás.

Érdekes, hogy a japánokat is mennyire foglalkoztatja a fogyás gondolata, pedig nekik aztán tényleg nem lehet okuk panaszra. Bár amióta náluk is megvetették a lábukat az olyan gyorsétterem láncolatok, mint a McDonalds, azóta nekik is több problémájuk akad a súlyukkal.

Sokan támadták ezt a banán diétát, igazából ennek tényleg nem sok haszna van, de a banán termesztők mindenképp jól jártak vele. Abban az egyben biztosak lehetünk, hogy ha a japán alapanyagok szerint fogjuk elkészíteni ételeinket, és betartjuk az egyéb praktikákat is, például ami az étel mennyiségére vonatkozik, akkor sokkal egészségesebbek lehetünk, és soványabbak is.

Receptajánlat
(szaku.hu)

Édes-savanyú pulykagombócok

• 500 g darált pulykahús
• 50 g zsemlemorzsa
• 1+1 fej hagyma apróra vágva
• 1 teáskanál hétfűszer keverék
• 1 kanál olaj
• 1 teáskanál szójaszósz
• bors - ízlés szerint
• 2 sárgarépa durván lereszelve
• 1 paprika vékony csíkokra vágva
• fél liter húsleves (kockából is jó)
• 2 kanál cukor
• 1 kanál ecet
• 250 g ananász (konzerv is jó)
• 100 g babcsíra
• 2 kanál kukoricakeményítő
• apróra vágott újhagyma

Keverjük el a darált húst a zsemlemorzsával, egy fej hagymával, a hétfűszer keverékkel, szójaszósszal és borssal. Készítsünk belőle 15-20 gombócot. Hevítsük fel az olajat egy serpenyőben, pirítsuk meg benne a másik hagymát, adjuk hozzá a répát és a paprikát, majd nagy lángon kevergessük két percig. Öntsük rá a húslevest, adjuk hozzá a cukrot és az ecetet. Miután felforrt, szórjuk bele a gombócokat, és alacsony lángon pároljuk húsz percig. Néha óvatosan kevergessük meg, nehogy odaégjen. Az ananász levében keverjük el a keményítőt. Öntsük a serpenyőbe, és addig kevergessük, amíg besűrűsödik. A végén adjuk hozzá az ananászt és a babcsírát, forraljuk fel, és azonnal tálalhatjuk is. Apróra vágott újhagymával díszíthetjük.

Gőzölt kínai piskóta


• 6 tojás
• 1 teáskanál szezámolaj
• 1 csésze cukor
• másfél csésze liszt
• fél zacskó sütőpor
• 1 teáskanál vanília-kivonat

A tojássárgáját keverjük el alaposan fél deci vízzel, szezámolajjal és a cukorral. Keverjük össze a sütőport a liszttel, majd fokozatosan adjuk hozzá a tojássárgájához, majd keverjük el benne a vanília-kivonatot. A fehérjét verjük ne túl kemény habbá, majd forgassuk a tésztába. Öntsük egy edénybe a tésztát, majd 20-25 percig gőzöljük. Forrón is tálalható.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását