2024. március 29. - Auguszta

Elhunyt a kiváló dokumentumfilmes

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Herskó Anna fotós, dokumentumfilmes operatőr; az alkotót, akit Stockholmban ért a halál, július 10-én temetik a Farkasréti temetőben - tudatta a Magyar Filmművészek Szövetsége szerdán az MTI-vel. Herskó Anna haláláról férje, Herskó János filmrendező értesítette a filmszövetséget.
2009. május 6. szerda 23:23 - HírExtra
Az operatőr, akinek 1963-ban bemutatott Kézenfogva című kisfilmje Oberhausenban a nemzetközi rövidfilm-fesztiválon a zsűri kisjátékfilm-díját és a filmfőiskolai zsűri díját kapta, április 12-én halt meg.

Herskó Anna a Színház - és Filmművészeti Főiskolán 1949-ben szerzett diplomát, majd a Híradó- és Dokumentumfilmgyár, a Budapest Stúdió, illetve a Mafilm II. telepének munkatársa lett. 1952 és 1955 között filmvágást tanított a budapesti filmművészeti főiskolán.

A hatvanas évek elejétől rejtett kamerás módszerrel készítette emlékezetes rövidfilmjeit, például a Szentkút, az Ellesett percek címűt.

Sokat foglalkoztatták a gyerekproblémák, az e témában készült filmjei közül legsikeresebb a Miért? című alkotás. Fényképezett és többször rendezőként is jegyzett természeti és művészeti témájú filmeket, oktatófilmeket olyan rendezők munkatársaként, mint Szabó Árpád, Bodrossy Félix, Simó Sándor, Fazekas Lajos, Zöldi István, Vancsa Lajos, Tóth János, Knoll István és Barcs Sándor.

Első női operatőrként készítette el a Befejezetlenül című egész estés szociálpszichológiai dokumentumfilmet. 1970-ben férjével, Herskó Jánossal Svédországban telepedett le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását