2024. március 29. - Auguszta

Orvvadászat közben zuhantak le a milliárdosok

Újra az orosz elit körül kerekedett remek kis botrány. A Moszkvai Bíróság bűnvádi nyomozást rendelt el kedden, miután kiderült, hogy Medvegyev helikopter balesetben elhunyt személyi küldöttje, élete utolsó óráiban épp védett állatokra vadászott.
2009. május 8. péntek 07:19 - Tatai Gábor
Ami még ennél is szebb, hogy a milliárdosoknak szervezett illegális altáji szafarin az orosz vadvilág-védelem egyik vezető hivatalnoka is részt vett. A kazahsztáni határtól nem messze eső zordon táj felett szervezett partikról talán soha senki nem is tudott volna, ha a helikopter nem zuhan le azon a végzetes januári napon. A balesetben összesen hét ember vesztette életét, és a roncsok helyszínén készített fényképek egyértelműen azt bizonyítják, hogy az unatkozó dzsentrik, a hatalmas szarvukról híres és fokozottan veszélyeztetett argali kecskékre vadásztak.

A juhokra terelődött az ügyészség figyelme

Az orosz biodiverzitás
Alig egy hónappal ezelőtt a világ állatjogi aktivistái hirtelen egy szándékolatlan szövetségben találták magukat Vlagyimir Putyin, orosz miniszterelnök személyében. Putyin ugyanis minden előjel nélkül, a fókavadászat szezonjának első napján bejelentette: „Ez nem más, mint egy olyan véres iparág, amit már hosszú ideje be kellett volna tiltani”. Természetesen elkezdte egyből a kanadai kormányt oltani, akit szerinte teljesen izolálni kellene a nemzetek közösségéből, amennyiben nem hagy fel a fókavadászat törvényi támogatásával. Pár nappal később, a kormány be is jelentette, hogy orosz felségvizeken tilos az egy évnél fiatalabb fókák elejtése: „Csak úgy mint a legtöbb fejlett országban, a véres vadászatokat mi is törvényi tiltás alá helyezzük. Ez egy nagyon fontos lépés annak a tekintetében is, hogy megőrizzük Oroszország biodiverzitását” – döngették a mellüket a Kremlben, mialatt a legtöbben közülük, - hülye vigyorral az arcukon - talán már a hétvégére betervezett, következő altáji helikopteres szafari részleteiben vesztek el.
Egy magyar vadászoldal tanulsága szerint, az altáji argali a világ legnagyobb vadjuha, a legnagyobb és legmasszívabb szarvakkal. Az eddig ismert abszolút rekord a leghosszabb szarv tekintetében: 182.2 cm. Az állatból Oroszországban mindössze körülbelül 200 darab maradt, kilövése illegális. A vizsgálatok már eddig is folyamatban voltak, de kifejezetten csak a baleset körülményeivel kapcsolatosan: Senki sem értette, hogy hogyan csapódhatott a földbe a műszakilag tökéletes állapotban lévő Mi171-es, holott aznap délután még az idő is teljesen tiszta volt.

A környezet védők és a „rosszindulatú” adófizetők persze rögtön petíciók kitöltögetésébe és „alattomos” hírverésbe kezdtek, melynek következtében csaknem 6 ezer aláírást sikerült összegyűjteni, így a vizsgálat a vadjuh kilövése felé terelődött. A fotókat és az egyéb bizonyítékokat orosz hivatalnokok eresztették a szélbe, így a balhé még a legegyszerűbb emberek figyelmét sem kerülhette el. „Az ügyet átadva a nyomozó hatóságoknak, a főügyészség tisztában van azzal, hogy az incidens széles körben felkeltette a közfigyelmet is” – olvasható az orosz főügyészség szóvivőjének nyilatkozata. Bár azt elismerték, hogy az ügyben bűnügyi nyomozás kezdődött, minden további felvilágosítást megtagadtak.

2000 dollár / óra

Vladimir Krever a WWF nevű zöldcsoport bioszféra programjának oroszországi feje, az ügy kapcsán elmondta, hogy a helikopteres vadászat már régóta szigorúan tiltott az országban, de ahogy a múltban, úgy napjainkban is akadnak olyan jómódú vadászok, akik nem átallanak több mint 2000 dollárt (kb. 415 ezer forintot) fizetni óránként a nem hétköznapi tiltott gyümölcsért. „Az ügyet most is csak azért kapták ennyire fel, mert a helikopter lezuhant. Ez az első eset, hogy ilyen nyomozás veheti kezdetét, ahol a nyilvánosság is tájékoztatva lesz az illegális vadászatok okairól és következményeiről”.

A balesetet egyébként mindössze négyen élték túl, az egyik közülük az altáji régió helyettes kormányzója Anatoly Bannykh, akinek a zuhanás utáni első dolga volt benyújtani a lemondását. A baleset következtében a Kremlin dumai méltósága, Alexander Kosopkin is életét vesztette, a túlélőkre 2 évnél is több börtön vár, amennyiben bizonyítást nyer az orvvadászat vádja. A gyanúsítottak között olyan magas szintű vezetők is vannak például, mint a Duma Állami Gazdaságpolitikai Társaság tanácsadója. A zuhanáskor Viktor Kaymin, az altaji környezetvédelmi hivatal vezetője és Vladimir Podoprigora, a Gorno-Altaisk repülős hadosztályának a vezetője is az életét vesztette.

Kiváltság?

Mivel a pilótán, a másodpilótán és egy bankáron kívül az összes utas politikai szereplő is volt, a baleset még a kormány közeli lapokban is példátlan felháborodást keltett. A dumai kormányzóság szóvivője, Boris Gryzlov, a RIA-Novosti lapnak zavartan ezt nyilatkozta: „a környezetvédelmi törvényeket mindenkinek be kell tartania, függetlenül a pozíciójától”.
Forrás: HírExtra / The Moscow Times / Canada's National Post
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Tatai Gábor
2009. május 8. 11:46
Abszolúte jogos! Köszönöm az észrevételt.
skorp
2009. május 8. 07:34
Vigyázzunk a szavakkal: A DZSENI: Vagyonát vesztett nemes. Éppen hogy szegény, nem milliárdos, és nemesi származású! Aki nme tud arabusul......!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását