2024. május 14. - Bonifác

Suchman: Le kell zárnunk a Gyurcsány-korszakot

A szocialisták nagy küzdelmet, szoros és biztatóbb eredményt vártak a vasárnapi pécsi választástól - mondta Suchman Tamás hétfőn, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
2009. május 11. hétfő 10:46 - HírExtra
Mint mondta, egy demokráciában a nép döntését emelt fővel tudomásul kell venni, a következtetéseket le kell vonni, és a következő lépéseket, bármilyen kellemetlenek is, meg kell lépni.

A vasárnapi pécsi időközi polgármester-választáson Páva Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok több mint 65 százalékának elnyerésével győzött. Szili Katalinra, az Országgyűlés elnökére, az MSZP jelöltjére a választók 34 százaléka voksolt.

Suchman Tamás szerint a pécsi eredmény fontos üzenettel szolgál minden politikusnak és pártnak: "nincsenek körzeteim, nincsenek városaim, nincs olyan körzet, ami a miénk". Ennek vége van, van egy aktuális helyzet, amiben az állampolgár eldönti, tetszünk-e neki - fűzte hozzá.

Mint megjegyezte, a hagyományos baloldali, korábban "vörös városrésznek" mondott bányászkörzetekben sem kaptak erős támogatást a szocialisták. Tudomásul kell venni, hogy "Pécs felnőtt és érett társadalma a saját maga rendszeréhez képest döntött, és nem a politológusok és politikusok elemzéséhez képest" - fogalmazott.

Mint mondta, "ha így marad, akkor itt elég nagy bajok lesznek, már ami a szocialista párt esélyeit illeti".

Úgy vélte, Szili Katalintól óriási áldozat volt a jelöltség elvállalása, amiért a szocialista párt kalapot emelhet. "Katalin mindent megtett azért, hogy győzhessen" - tette hozzá.

A pécsi választás eredményéről következtetésként azt mondta: "a visszalévő időben a kormányzásban a szocialista pártnak néhány dolgot másként kell csinálni. Politikát kell csinálni, le kell zárni egy korszakot, amely Gyurcsány Ferenc nevével volt fémjelezve. (...) el kell kezdeni egy új korszakot, amikor visszatérünk ahhoz a baloldali politizáláshoz, ahol nem a népet próbáljuk meggyőzni arról, hogy milyen nehéz kormányozni, hanem a kormányzást, magát a hatalmat próbáljuk meggyőzni arról, (...) mennyire szép dolog, de egyébként nehéz (...) a nép érdekében kormányozni, és a két dolgot nem keverjük össze."

Suchman Tamás arra mutatott rá: "van egy új pártelnök, van egy új miniszterelnök, és ennek megfelelően kell a politikát folytatni".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását