2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Demszky keze van Kivágó lemondásában?

Demszky Gábor beszélt az MSZP elnökével annak érdekében, hogy Kivágó Iván Györgyné lemondjon fővárosi képviselői posztjáról - a főpolgármester ezt a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülése után mondta el újságíróknak.
2009. május 14. csütörtök 21:37 - HírExtra
Demszky Gábor közölte, hogy szerinte az ő lépése is szerepet játszott abban, hogy ezt a megoldást találták a szocialisták.

A szabad demokrata politikus hangsúlyozta, hogy ebben a kérdésben ugyanaz a véleménye, mint húsz évvel ezelőtt: aki az állampártot a diktatórikus időkben a III-as ügyosztály keretében szolgálta, ne vállaljon választott tisztségviselői megbízatást, ne legyen országgyűlési és önkormányzati képviselő. Mint mondta, Hack Péterrel együtt 1990-ben törvényjavaslatot is benyújtottak ez ügyben az Országgyűlésben.
A főpolgármester megjegyezte, ha Kivágóné lemond, ezt a vitát lezártnak tekinti. Az MSZP ezután új képviselőt jelöl és újra kiegészül a Fővárosi Közgyűlés "és az élet a normális menetében megy tovább" - fűzte hozzá.

Demszky Gábor cáfolta, hogy bármilyen alku lenne Kivágóné lemondásának hátterében. Mint mondta, nem lehetett ilyen alku, mivel ő nincs olyan helyzetben, nincs olyan jogi eszköze, hogy befolyásolhatná az MSZP közjogi döntését. "A politikai véleményemet természetesen elmondtam az MSZP elnökének" - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért nem előtte tett esküt Kivágóné, közölte, hogy "ez egy gesztus volt, itt vagyok az eskütételen, de nem én esketek".

Kivágó Iván Györgyné, akinek képviselői jelölését korábban ellenzéki és szabad demokrata politikusok is bírálták a pártállami kémelhárítós tevékenysége miatt, szerdán este közölte az MTI-vel, hogy a költségvetés elfogadása után lemond a képviselői mandátumáról.

A képviselő, aki a mandátumáról nemrég lemondott Hunvald György helyét vette át, személyét és családját ért inzultusokkal és szavainak kiforgatásával indokolta azt, hogy pénteken benyújtja lemondását a fővárosi képviselői posztjáról.

Mielőtt Kivágó Iván Györgyné a Fővárosi Közgyűlés ülésén letette volna képviselői esküjét, Demszky Gábor főpolgármester átadta az ülés vezetését szocialista helyettesének, a Fidesz-KDNP-frakció tagjai pedig elhagyták az üléstermet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását