2024. április 27. - Zita

Gyorshír! Elfogadták a fővárosi költségvetést!

A Fővárosi Közgyűlés elfogadta a fővárosi önkormányzat ez évi 531,7 milliárd főösszegű, és 46,9 milliárd hiányt tartalmazó költségvetését csütörtöki rendkívüli ülésén.
2009. május 14. csütörtök 11:32 - HírExtra
A büdzsét Steiner Pál (MSZP) javaslatára - név szerinti szavazással - csak az MSZP-SZDSZ-képviselők fogadták el. A jelenlévő három MDF-es képviselő elutasította a költségvetést. A Fidesz-KDNP frakciószövetség még a vita elején, Tarlós István Fidesz-frakcióvezető hozzászólása után elhagyta a termet.

A büdzsé tervezete kapcsán döntően politikai jellegű vita zajlott. Ennek során az ellenzék és a városvezető koalíció is jórészt megismételte a márciusi rendkívüli költségvetési vitában elmondottakat, illetve az elmúlt hetekben tett különböző kijelentéseiket.

Tarlós István Fidesz-frakcióvezető megerősítette korábbi kijelentését, amely szerint a költségvetés, amely elsődlegesen a város vezetésé, nem törődik Budapest 2010 utáni gazdasági helyzetével, csak a koalíció rövid távú politikai túlélését szolgálja. Ezért az ellenzék - noha néhány elemével, mint például a Római parti gáttal egyetért - lelkiismereti okból nem fogadhatja el a szerintük a város jövőjére nézve veszélyes büdzsét.

Ezért a költségvetésért, amelyben túltervezettek a bevételek és alábecsültek a kiadások, s amely az olyan súlyos ügyekkel nem kíván foglalkozni, mint például a BKV helyzete, a koalíció és különösen az MSZP a felelős - szögezte le.

Tarlós István kitért arra is: "a városlakók lealázásának, komédiának" tartják azt, hogy Kivágóné csak a költségvetés elfogadása érdekében tette le képviselői esküjét, és előre jelezte, hogy azt követően lemond. Ehhez a "szertartáshoz" az ellenzék nem kívánt asszisztálni és kimentek a teremből.

Steiner Pál, az MSZP, és John Emese, az SZDSZ frakcióvezetője egyaránt kifogásolta, hogy az ellenzék nem nyújtott be módosításokat a büdzséhez. Tarlós ezt cáfolta.
Steiner Pál külön is köszönetet mondott Hunvald Györgynek azért, hogy képviselői lemondásával megoldotta a büdzsé elfogadása körüli politikai huzavonát.

Hasonlóképpen megköszönte Kivágó Iván Györgynének, hogy az ellene zajló támadások ellenére emberileg kitartott, és a város érdekében vállalta ezt a "szörnyű procedúrát". Megjegyezte: jó lenne, ha az ellenzék egyenlő mércével mérne akkor is, amikor Kivágónét érinti a dolog, és amikor Kaposvárt. Leszögezte, hogy politikustársa soha nem tett olyat, amit ne vállalhatna.

John Emese pozitívumként említette, hogy az MDF adott be módosításokat, még ha le is szavazták azokat. Felrótta a Fidesz-KDNP-nek, hogy "cinikus", politikai kampányt folytat a büdzsé kapcsán. Úgy vélte, "politikai gyávaságból" nem akarták kimondani azt, hogy ne legyen költségvetése a városnak. Közölte, hogy a koalíció hosszas egyeztetés után fogadta el a 2,1 milliárd forintos módosító csomagját.

Hock Zoltán, az MDF frakcióvezetője szerint az MSZP- és az SZDSZ-frakcióvezető azért politizált a vitában, mert vagy nincs véleményük a költségvetésről, vagy túlságosan is tartanak Tarlós Istvántól. Az MDF is túl pozitívnak tartotta a bevételi tervet, hiányolta a BKV helyzetének rendezését, és felhívta a figyelmet az adósságspirál veszélyére, mivel a költségvetés 60 százalékát is eléri az önkormányzat és az intézményeinek adóssága. Vaskor László (MDF) arra biztatta Kivágónét, hogy ne mondjon le képviselőségéről; ne csak a költségvetés elfogadásáért, hanem annak végrehajtásáért is vállalja a felelősségét.

Demszky Gábor főpolgármester arra szólította fel a városházi ellenzéket: a következő másfél évben a főváros és annak működőképessége érdekében gyökeresen változtasson jelenlegi politizálásán, tegyen 180 fokos fordulatot. Kérte, hogy az ellenzék segítse a fővárosi fejlesztések megvalósítását, és ezáltal osztozhatnának a sikerekben.

Kiemelte, hogy a város - csakúgy mint eddig - a válság ellenére most is sikeresen működik. Mint mondta, ezt jelzi, hogy áprilisig csaknem 80 milliárd forintos iparűzési adót értek el, ami 3 milliárd forinttal nagyobb a tervezettnél. Felhívta a figyelmet arra, hogy a büdzsé 43 százalékát, országosan egyedüli önkormányzatként, fejlesztésekre költik. Megjegyezte, hogy ezek megvalósítása esetenként - például a Szabadság híd vagy a metró kapcsán - azért csúszik, mert az uniós és a hazai szabályozás összhangját csak tanulással lehet megteremteni.

A főpolgármester hozzászólása közben, alig két óra alatt befejezte utcai demonstrációját az a néhány tüntető, aki Kivágóné képviselősége ellen tiltakozott.Steiner Pál a költségvetés elfogadását követően virágcsokorral mondott köszönetet Kivágó Iván Györgynének.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását