2024. május 20. - Bernát, Felícia

Magyar divat Párizsban

Óriási érdeklődés kísérte a Magyar Divathét keretében rendezett divatbemutatót szombat este a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).
2009. május 18. hétfő 07:15 - HírExtra
Az utcán kígyózott a sor a magyar kulturális központ előtt: háromszor annyian voltak kíváncsiak a magyar bemutatóra, mint ahányan a PMI kifutóvá átalakított dísztermébe befértek, amelyet zömében meghívott vendégek, francia tervezők, a párizsi bemutatótermek és a divattal foglalkozó francia sajtó képviselői töltötték meg. 
    
A divatbemutatón olyan, Magyarországon már elismert, de különböző stílust képviselő tervezők mutatkozhattak be, akiknek a PMI lehetőséget kívánt biztosítani ahhoz, hogy új kapcsolatok építésével a divat fővárosban is meg tudják vetni a lábukat. 
    
Benes Anita 15 romantikus estélyi, alkalmi és esküvőruha-kompozícióval érkezett, míg az Aquanauta csoport, amely "magyaros" kollekciójával vált elismertté divatkörökben, most egyszerű vonalvezetésű modelljeit mutatta be. Filakovics Anica kosarakból készült színes ruhái a tavaszt idézték, az Artista csoport színes, könnyed, egyszerű szabású darabjai pedig a párizsi egyszerű eleganciát. 
    
A Budapesten önálló csapattal dolgozó Benes Anita tanulmányai egy részét Párizsban végezte. Szerinte az öltözködésben a franciák és a magyarok között ma már semmilyen különbség nincsen: a divatban a szemlélet és az igények is kozmopoliták mindkét országban. A divat iránt érdeklődők ugyanabból az információkból táplálkoznak, ugyanazokat a divatlapokat olvassák, ugyanazokban a márkaboltokban vásárolnak - hangsúlyozta az MTI-nek a divattervező. 
    
Ez pedig szerinte azért ideális, mert egy pezsgő, mozgalmas közeg sokkal inspirálóbb, nyitottabb és fogékonyabb a tervezők újdonságaira, mint a régi szürke világ, ráadásul több vásárlót és befogadót is biztosíthat. 
    
Ha egy tervező igazán tehetséges, akkor ma már mindenhol tud érvényesülni. De a saját divatház és márka megteremtése Budapesten ma még jóval könnyebb, mint Párizsban - tette hozzá a divattervező.
    
Az egyórás divatbemutató előtt - amelyet Brüll Ede gitáros és zenésztársai élő zenével kísértek - a közönség a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói által készített kreációkat láthatta. Mindkét bemutatón francia manökenhallgatók viselték a magyar ruhakölteményeket. 
    
A Magyar Divathét alatt a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem legtehetségesebb végzős diákjai tapasztalatcsere és kapcsolatépítés céljából egy hetet töltöttek Párizsban: látogatást tettek Yves Saint-Laurent műhelyében, találkoztak a helyi egyetem diákjaival, valamint fiatal tervezőkkel. Munkáikból pedig a hét végén kiállítás volt látható a PMI-ben, amelyen a Magyarországon már jól ismert Vágó Réka cipő- és Schilling Kolos kalapkölteményei, valamint Tombor Zoltánnak - a 2007-es év magyar divatfotósának - idén készült fényképei is megtekinthetők voltak. A divattárlatot Szűcs Ildikó stylist tervezte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását