2024. május 18. - Erik, Alexandra

Párducbébi született az állatkertben

Újabb párducbébi született a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban; a kis hím április 22-én látta meg a napvilágot.
2009. május 18. hétfő 18:44 - HírExtra
Az állatkert hétfői közlése szerint Bátor, a tavaly született fekete párduc elköltözése után sem maradt üresen a Miskolci Állatkert leopárdjainak gyerekszobája. Négy héttel ezelőtt ugyanis megszületett a párducpár, Nagila és Leo hetedik közös utóda.

Anyja nagyon gondos szülőként viselkedik, az első napokban éppen csak egy-egy pillanatra hagyta el az elletőládát. Az elmúlt években azonban hozzászokott, hogy gondozóitól nem kell féltenie a kicsinyeit, így a kölyök fejlődését már párnapos kora óta rendszeresen lehet ellenőrizni. Apjával egyelőre még nem találkozott, hiszen a leopárdok a szabad természetben magányosan élnek, a hím és a nőstény csak a párzás idejére találkozik, így az apa az utódok felnevelésében nem vesz részt.

Sokan nem tudják, de a fekete párduc nem önálló faj, hanem a leopárd (más néven párduc) színváltozata. A miskolci állatkertben mindkét színváltozatot bemutatják: míg a nőstény fekete, addig a hím a közismert, sárga alapon fekete foltos mintázatú. A kölyök az anyja fekete színét örökölte. Érdekesség azonban, hogy a fekete párducok bundáján is megfigyelhetőek a foltok.

A leopárd a legnagyobb elterjedési területtel rendelkező nagymacska, Afrika és Ázsia nagy részén előfordul, azonban egyedszáma az elmúlt évtizedekben mindenfelé jelentősen lecsökkent. Kiválóan tud fára mászni, sokszor a zsákmányának maradékát is a fákon tárolja, és pihenőjét is ott tölti.

A párduckölyökkel egyelőre még csak a szerencsésebb látogatók találkozhattak, mivel a szülőboxot még nem hagyja el. Gondozói azonban minden nap kihozzák pár percre, hogy sétálgasson, erősödjenek a lábai. Hamarosan önállóan kezdi felfedezni előbb a párducház belső terét, majd idővel a külső kifutót is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását