2024. április 19. - Emma

Bűnszervezet feje volt Gyurcsány Ferenc?

Megdöbbentő levél került a média középpontjába az elmúlt napokban. A Gyurcsány Ferencnek címzett írásban olyan titkokra derül fény, amely alapjaiban rengetheti meg az akkori vezetés megítélését.
2009. május 22. péntek 13:39 - Pénzes Dávid
A névtelen levél az interneten vált elérhetővé még februárban. A dátumozás szerint február 18-án íródott. Az azért lényeges, mert olyan részleteket közöl, amiket akkor még csak olyanok ismerhettek, akik valóban nagyon közel voltak Gyurcsány Ferenchez, illetve a legfelsőbb politikai vezetéshez.

Kemény vádak

Részlet: fél Gyurcsánytól
„Levelem nyílt, de mégis anonim. Ez valószínűleg sokat levon a szavahihetőségéből. Nincs jövőm, csak múltam és nincs családom se már, amire foghatnám miért nem merek nyíltan kiállni. Egyszerűen csak ismerlek, mert túl hosszú ideig dolgoztam Veled – amikor együtt csináltuk a KISZ-t, és mert közvetlenül vagy közvetetten évekig dolgoztam Neked, amíg az lettél mára aki vagy. És mivel ismerlek, okkal tartok tőled. Ha valaki, akkor én valóban tudom milyen a mostani arcod.”
A legfontosabb kérdés természetesen az, hogy valódi-e az írás? Mivel az író nem vállalta a nevét, hanem anonym-us néven írta alá, így nem feltétlenül kell elhiggyük a benne foglaltakat. Amik pedig kifejezetten durva vádak Gyurcsány Ferenc ellen.

A levélből egy teljes bűnszervezet képe bontakozik ki – Gyurcsány Ferenc vezetésével. Olyan szervezeté, mely a hatalmat aljas praktikákkal akarja megtartani, felhasználva mindent és mindenkit céljai eléréséhez.

Részlet a levélből:
„Másokkal ellentétben én tudom, bár valószínűleg nem lenne szabad tudnom, hogy a legkülönbözőbb indokokra hivatkozva, a Szilvásy Gyuri utasítására, a Te tudtoddal, az NBH közel egy éve valóban lehallgatja a Fidesz vezetésével kapcsolatot tartó üzletembereket, politikai elemzőket, a titkosszolgálatoktól a rendvédelmi szervektől eltávozott és a Fidesszel szimpatizáló személyeket, hátha összejön valami a fideszes TOP 10-ről.”

De a levélben sokkal konkrétabb dolgok is, melyek olyan tájékozottságra utalnak, amihez nem férhet hozzá bárki. Ez azért lényeges, mert ha a levél tartalmának csak a fele igaz, már akkor is életfogytiglani börtönbe juthat hazaárulásért Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György, de más szocialista politikus is.

Ki a titokzatos szerző?

Az író személyére a levél egy két részletéből lehet következtetni. Anonym-us azt állítja, hogy a KISZ-ből ismeri Gyurcsányt, és már a rendszerváltozás idején is jóban voltak. Mivel azonban nem mond konkrétumokat, így bárki lehet, aki kicsit is ismeri Gyurcsány előéletét. A pletykák Juhász Ferencnek tulajdonítják a szöveget. Tisztségeit ismerve ez elképzelhető, hiszen hosszú ideig volt az MSZP alelnöke, képviselőségétől kezdve tagja a Honvédelmi Bizottságnak, aminek most alelnöke, de három éve tagja a Nemzetbiztonsági Bizottságnak is. Vagyis könnyen birtokában lehet olyan információknak, amiket a levélben említ.

Juhász Ferenc a Népszabadság megkeresésére határozottan tagadta, hogy ő lenne a szerző. Mint mondta „az írásmű provokáció, és csak a zavarkeltést szolgálja. Én inkább a Fideszben, Demeter Ervin és Kövér László környezetében keresném a szerzőt.”

Ugyan már

Részlet: a gátlástalan Gyurcsány
„Soha nem volt Benned gátlás vagy erkölcsi fék, ha valamit el akartál érni. Tudom, mert közelről láttam mire vagy képes a hatalomért. Olcsó poén ha azt mondom – bármire? (…)Ami ma van az csak egy nagy ego nagy bűvészmutatványa, aminek nem mellékszála, hanem egyedüli értelme az átverés. Amibe belerokkan az ország és lenullázódik az egész baloldal.”
Még ha hiszünk is Juhásznak, Kövér és Demeter biztosan nem lehet a szerző, ahogy a Fidesz más politikusa sem. Ennek két racionális oka van. Az egyik, hogy egy ilyen levél megírásához elképesztő mennyiségű információt kellett összeszedni, komoly energiát kellett belefektetni. Ha pedig ezt megteszik, akkor robbantottak volna vele, felhasználva saját médiabirodalmukat. Méghozzá már februárban!

Ha a Fidesz írta, akkor elemi érdekük lett volna még Gyurcsány miniszterelnöksége idején telenyomni vele a tévéket, rádiókat, online és offline médiumokat. Olyan médiakampányt pörgethettek volna végig, amilyet csak akarnak. Ám nem tették. A levél ott hevert az interneten és csak most kezdik felkapni a nagyobb sajtóorgánumok.

Szili

A másik ok a Fideszes összeesküvés ellen a Szili Katalinra vonatkozó megjegyzések konkrétsága. Mert a levél február 18-tól olvasható, mégis már előrevetíti Szili Katalin Pécsi polgármesterségét (akkor még az író azt hitte Szili megnyeri az időközi választást). Pedig ezt akkor még maximum a legbelső MSZP-s kör sejthette, hiszen Tasnádi Péter, Pécs előző polgármestere csak tíz nappal később, február 28-án hunyt el! Igaz a rákban szenvedő városvezető halálát sajnos előre lehetett sejteni, ám hogy Szili Katalin fog indulni a posztért, valóban csak a jóval előrébb tervező felsővezetés tárgyalhatta.

A levél Nostradamust megszégyenítő jövőbelátása is inkább a valódiságát igazolja, mint azt, hogy egy provokáció. A MOL felé irányuló orosz befolyás, amely a Szurgutnyeftegaz tranzakciójával március végén valósággá vált, feketén-fehéren megjelenik a levélben.

A szélsőjobb felhasználása Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György által saját politikai céljaikra ma már szinte óvodában tanítandó tananyag, ám a részletek, amiket az író közzétesz, ennek ellenére meglepőek.

Részlet:

„Tudom, hogy a Laborczék (az NBH főigazgatója) nyakig benne vannak a 64 Vármegye mozgalomban és jelentős szerepük van Toroczkai manipulálásában. Miniszterelnök úr, tudom, hogy ki áll a Magyarok Nyilai mögött, hogy miért olyan nehéz lenyomni a jobboldalt sikeresen megosztó, nagyjából 30 milliós éves költségvetéssel operáló, (vajon honnan kaphatja szerinted?), a kormányt hivatalból - a Fideszt leginkább utasításra gyűlölő, meglepően jól tájékozott , „mi mindent megteszünk, hogy bezárjuk” fedőnevű Kurucinfót, bár az ötlet elismerem nem rossz.”

Lapinformációk szerint az MSZP nemzetbiztosnági szakértői vizsgálják már az ügyet. Tóth Károly, a Nemzetbiztonsági Bizottság szocialista alelnöke a HírExtra megkeresésére elmondta a bizottság egyelőre nem foglalkozik az üggyel, hiszen „eddig ez népmese”. Azt azonban hozzátette, ha a levélben említettekre bizonyítékok is vannak, akkor ezek nagyon súlyos vádak, és azokat természetesen ki kell vizsgálni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

heimsharp
2009. július 11. 15:30
Ezt a levelet lehet hogy orbán viktor irta,vagy valamelyik fullajtárja mert rájuk vall, elég aljasok hogy ilyet irjanak.
PAPO
2009. június 22. 12:00
Élethalálharc, nem generációs vita indult az MSZP-ben. A tét: ki tud biztos befutó helyet szerezni – akár megyei, akár az országos listán –, amely a várható Fidesz-kormányzás idejére mentelmi jogot biztosít számára. Ellenkező esetben az első vonalban szereplő szocialista politikusok többsége attól fél, valamilyen formában nem kerülheti el, hogy az igazságszolgáltatás előtt feleljen az elmúlt években végzett tevékenysége miatt
PAPO
2009. június 22. 12:00
Élethalálharc, nem generációs vita indult az MSZP-ben. A tét: ki tud biztos befutó helyet szerezni – akár megyei, akár az országos listán –, amely a várható Fidesz-kormányzás idejére mentelmi jogot biztosít számára. Ellenkező esetben az első vonalban szereplő szocialista politikusok többsége attól fél, valamilyen formában nem kerülheti el, hogy az igazságszolgáltatás előtt feleljen az elmúlt években végzett tevékenysége miatt
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását