2024. április 29. - Péter

Csisztu Zsuzsa kockáztat!

Csisztu Zsuzsa úgy döntött, kockáztat! Azt eddig is tudtuk, hogy a műsorvezető nem csupán a sportot szereti, hanem a szabadidőjátékokat is, most viszont úgy tűnik új szenvedélyt talált magának.
2009. május 25. hétfő 07:28 - HírExtra
Azonban mégsem akkora a baj, hiszen a műsorvezető nem a családi kasszát tette föl, hanem a RizikóRiadó Rulett résztvevőjeként arra hívja fel a figyelmet, hogy az a magasvérnyomásos beteg, aki célérték feletti vérnyomással él, többet kockáztat, mint gondolná.

Az élete, az egészsége a tét! A RizikóRiadó Program célja a magas vérnyomás kockázatának, és a sikeres kezelés fontosságának hangsúlyozása, amit nem véletlenül nevez az orvosi szakma „néma gyilkos”-nak. Az erélyes vérnyomáscsökkentéssel növelhető az esélye annak, hogy a súlyos életet veszélyeztető szövődmények elkerülhetőek vagy késleltethetőek. A programsorozat következő állomásán, szombaton, a városligeti Nagyréten a résztvevők Csisztu Zsuzsával játszhatnak és kaphatnak bővebb információkat a magas vérnyomásról.

A magas vérnyomást azért is nevezik „néma gyilkosnak”, mert hosszú évek telhetnek el tünetmentesen anélkül, hogy a betegeknek tudomása lenne róla. Azonban a régóta fennálló, kezeletlen, esetleg a nem megfelelően kezelt magas vérnyomás következményeként az életet veszélyeztető szív- és érrendszeri szövődmények alakulhatnak ki. Többek között ennek az elodázó magatartásnak is köszönhető, hogy a szív- és érrendszeri halálokok adják a halálozások több mint 50 százalékát, mely megdöbbentően magas arány.

Csisztu Zsuzsa szerint a magyarok általában akkor kezdenek foglalkozni az egészségükkel, amikor már bekövetkezett a baj. Ekkor már rohanunk az orvoshoz, és tőle várjuk a megoldást, esetleg a csodaszert a problémánkra. Pedig a magas vérnyomás nagyon sikeresen kezelhető: „Ha odafigyelünk életvitelünkre, illetve ha a már kialakult magas vérnyomást megfelelően kezeljük, akkor sok esetben elkerülhetőek, vagy későbbre tolhatók az életet veszélyeztető szövődményeik, mint például a szívinfarktus vagy a szélütés. Azonban a kezelés és odafigyelés elmulasztása esetén óriási kockázatot vállalunk. És sajnos ezzel nincsenek tisztában a betegek” - mondta el a műsorvezető.

A közel százszoros válogatott egykori tornász az átlagnál többször hallott már az érdektelenségből fakadó tragédiákról, ugyanis orvos férje mesélt neki ezekről, valamint a családjában is előfordult sajnos örökletesen ez a betegség: „Szomorú, de sokan nem veszik figyelembe az orvos tanácsait. Pedig, ha betartanák az életviteli tanácsokat, és akkor is folytatnák a gyógyszerszedést, amikor csökkent a vérnyomásértékük, akkor kevesebb tragédia következne be. Családtagjainkkal együtt rendszeresen ellenőrizzük, hogy megfelelő szinten tartsuk a vérnyomásunkat, mert így elkerülhetőek a szív- és érrendszeri katasztrófák. Márpedig az életben az egyik legnagyobb ajándék az, ha a családban ott vagyunk egymásnak” – tette hozzá a műsorvezető.
Forrás: netbulvar
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását