2024. április 19. - Emma

A Magyar Gárda népszerűbb, mint a Jobbik

A Medián felmérése szerint a Jobbik nézetei jóval népszerűbbek, mint maga a párt, ami jól látszik abból, hogy a hozzá szorosan köthető Magyar Gárdával sokkal többen rokonszenveznek, mint ahányan a Jobbikra szavaznának.
2009. május 28. csütörtök 14:24 - HírExtra
A felmérés szerint az EP-választás valószínűleg kevés meglepetéssel szolgál majd a két nagy párt támogatottságával kapcsolatban, viszont döntő hatással lehet a parlamentben bent maradni vagy oda bejutni akaró kisebb pártok, mindenekelőtt a Jobbik jövőjére.

A szavazók számát tekintve - tehát a teljes szavazókorú népességen belül - az elmúlt hónapokban a Jobbik, az MDF és az SZDSZ is 2 százalékon állt, ám a radikális jobboldali párt támogatói minden más párt szavazóinál nagyobb arányban mondták, hogy biztosan elmennének szavazni - írták, hozzátéve: így a Jobbik a választani tudó "biztos szavazók" körében február óta 4 százalékra számíthat.

A kutatás készítői felhívják a figyelmet arra: ez még kevés lenne a bejutáshoz, ám a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a választások előtt készült felmérések gyakran alábecsülik a kisebb pártok támogatottságát, s az időközi parlamenti, önkormányzati választási eredmények is azt sugallják, hogy - legalábbis alacsony részvétel esetén - "a Jobbik könnyedén átlépheti az 5 százalékos küszöböt".

Ezzel együtt is úgy tűnik, a közvélemény ma még keveset tud a Jobbikról - a lakosság bő egyharmada nem is hallott róla -, így nem lehet meglepő, hogy sokkal többen tartják valószínűbbnek az SZDSZ és az MDF bejutását, mint az új jobboldali pártét - jegyzik meg.

Mint kifejtik, az ingerküszöb átlépéséhez szükséges tabudöntő szerep egyaránt hordoz lehetőségeket és kockázatokat. A radikálisokkal kapcsolatban felsorolt állítások közül a legtöbb megkérdezett azzal a kettővel értett egyet (ráadásul sokan mindkettővel egyszerre): "a Jobbik végre kimondja azokat a problémákat, amikre mindenki gondol"; "a Jobbik működése veszélyes, mert növeli a társadalmi feszültségeket". Ez arra a társadalom-lélektani jelenségre utal: az emberek néha elrettennek a saját gondolataiktól, ha azokat egy közszereplő szájából hallják - mutatnak rá.

A Jobbik egyik "fő problémájának" nevezik - jelezve: az egybként az SZDSZ-é is egyben -, hogy az általa képviselt ideológiával egyetértő szavazók többsége taktikai megfontolásból inkább egy tőle nem túl távol lévő pártra szavaz. A Jobbik viszont valószínűleg számíthat a politikai osztályban csalódott szavazók egy részének a támogatására is. Erre utal a felmérés készítői szerint, hogy a párt jelenlegi szimpatizánsai között a relatív többségben lévő egykori fideszes (37 százalék), illetve MIÉP-Jobbik szavazók mellett (19 százalék) olyanokat is találni (szintén 19 százalék), akik állításuk szerint 2006-ban az MSZP-re szavaztak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását