2024. április 20. - Tivadar

Carmennel nyit a milanói Scala

A milánói Scala Georges Bizet francia zeneszerző Carmenjével nyitja december 7-én 2009-2010-es évadját - jelentette be Stephane Lissner, a Scala vezetője és a Bécsi Ünnepi Hetek zenei igazgatója.
2009. május 28. csütörtök 19:55 - HírExtra
Az operát az argentin születésű izraeli Daniel Barenboim karmester vezényletével és Emma Dante, Olaszország egyik legkiválóbb színházi rendezőjének vezetése alatt mutatják be. Carmen szerepében a grúz származású Anita Rachvelishvili, Don Jose szerepében Jonas Kaufmann, Escamillo szerepében pedig Erwin Schrott uruguayi tenor lesz hallható.

A szezon programjában kilenc új produkció szerepel. Ezek közé tartozik Wagner A Nibelung gyűrűje című, négy részből álló operaciklusa, melynek előadásában Guy Cassiers belga rendező, a jelenleg Berlinben élő Daniel Barenboim karmester és a Berlini Állami Operaház is közreműködik. 2010 májusában mutatják be a Rajna kincsét, 2010 decemberében a Walkürt, 2012 októberében a Siegfriedet, majd 2013 májusában Az istenek alkonyát.

A Bécsi Ünnepi Hetek két műsorszámban is együttműködik majd a milánói Scalával ebben a szezonban: 2010 február 28-án bemutatják Janácek cseh zeneszerző Feljegyzések a holtak házából című művét a francia származású Patrice Chereaus rendezésében, április 6-tól pedig Alban Berg osztrák zeneszerző Lulu című, 1937-es operája lesz hallható, amelyet Peter Stein visz színpadra.

Ez utóbbi premierjét áprilisban tartották Lyonban, júniusban pedig Bécsben hallhatja majd az operakedvelő közönség.

Charles Gounod francia zeneszerző 1859-es Faust című operáját a litván származású Eimuntas Nekrosius rendezi, premierjét 2010 június 18-án tartják.

Fellép Plácido Domingo spanyol sztártenor is: 2010 áprilisában a Simon Boccanegrában, Giuseppe Verdi operájában lép színre, december 9-én pedig a Walkür első felvonásában énekel majd. Ezzel a fellépésével ünnepli meg egyúttal a milánói Scalában debütálásának 40. évfordulóját is.

Ebben a szezonban tizennyolc év után visszatér az operaházba Claudio Abbado sztárkarmester is: 2010. június 4. és 6. között dirigálja Gustav Mahler az ezrek szimfóniájaként is emlegetett 8. szimfóniáját. Fizetés helyett annyit kért Milánó városától, hogy telepítsenek kilencvenezer fát az ipari főváros parkjaiba.

Stephane Lissner, aki 2005 óta a milánói operaház igazgatója, hangsúlyozta: az új szezon mérföldkövet jelent számára, mivel a mostani programmal teljes mértékben meg tudják valósítani a Scala eszméit: "Tiszteletben tartjuk az operaház hagyományait, ugyanakkor nyitottak vagyunk az új tapasztalatokra is" - nyilatkozta.

Latizia Moratti, Milánó polgármestere abbéli reményeinek adott hangot, hogy Riccardo Mutti olasz karmester, aki 2005-ben egy vitát követően hagyta el a Scalát, ismét fellép az operaházban. Elmondta, levelet írt Muttinak, amelyben meghívta a 2013-as szezonra. "Választ eddig nem kaptam, talán az olasz posta tehet róla" - viccelődött Moratti. Hozzátette, ha Mutti vissza szeretne térni, tárt karokkal várják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását