2024. május 19. - Ivó, Milán

Gyurcsány és a nagy visszatérés?

Felröppent belső hírek szerint Gyurcsány Ferenc Németországba utazott lányához, és egészen június 10-ig ott is marad. Ami azt jelenti, hogy nem lesz itthon június 7-i EP választásokkor. De ha őt nem érdekli az egész, akkor kit érdekeljen?
2009. június 3. szerda 17:00 - Pásztor Balázs
Egy ország felépítésében ugyanúgy, ahogy egy vár esetében, van egy ember, aki az összes ottani munkálatért felel - egyikben ez a miniszterelnök, míg a másikban a főépítész. A két művelet hasonlósága korántsem merül ki ennyiben, sőt egymással nagyon is egybevág. A feladat sikerre viteléhez csapatmunka és szakemberek szükségesek, nem szabad semmit sem elsietni, rossz alapozásnál pedig az egész összedől. A különbség talán csak annyi, hogy a főépítész hosszú évekig tanulta a szakmáját...

Szakmai szemmel

Gyurcsány Ferenc főépítész fejébe húzta biztonsági sisakját, megigazította szemüvegét, majd ismét szemügyre vette a vár legmagasabb, épp düledező tornyát. Húzott pár vonalat az előtte heverő műszaki rajzra, elvégzett pár alapvető számítást, majd ceruzájával megkocogtatta, jelenleg fémesen csendülő kobakját. Itt valami elromlott - konstatálta magában. Lemondóan megrázta a fejét, hóna alá kapta vázlatait, majd elindult a főnökség felé. A torony árnyéka kis kihagyással követte, ahogy a vetítője által a földre állított 180 fokos tartása egyre inkább csökkenni kezdett - tetején lévő szegfűs lobogóba bele-bele kapott a szél.

Mindenki azt mondja, hogy a cement miatt romlott el az egész. Hogy nem kellett volna kitálalni - kezdte elemezni magában az elkerülhetetlen bedőlés okait. De hát ez volt az igazság. „Eddig igazi cement helyett olcsó sódert használtunk, hogy az építészek kedvükre szórakozhassanak a bordélyházakban és kocsmákban. Tudjuk, hogy hiba volt mindenkit átkúrni, de már ennek vége. Ezentúl jól fogunk dolgozni” - emlékszik vissza saját szavaira.

Erre az építők nemhogy hálásak lettek volna, hogy mi a narancsos lobogóval ellentétben őszinték vagyunk, inkább elkezdtek lelketlenkedni. A lelketlen munkából viszont sosem épül jó vár - és ennek meglett az eredménye. Mindezt miért? Mert az építők hinni akarnak abban, hogy a másik nem ilyen. Pedig az. És eme naiv hit miatt omlik össze egy régen oly szép torony... no de nembaj, majd lesz másik.

Az irodában


Hallotta gerendák repedését, és a mázsás terméskövek zúdulását, amint belépett a Gyűlés ajtaján. A Gyűlés volt az, akinek a főépítész felelősséggel tartozik, és aki miatt épül-szépül az egész vár. Szépen, kényelmesen leült az asztalhoz, megfirkantotta lemondó levelét, precízen behajtogatta, majd várta, hogy a viaszba nyomott pecsét megszáradjon. Tudta jól, hogy távozása után nincs megfelelő szegfűs - vagy akár madaras - főépítész-jelölt, és hogy ez tovább fogja omlasztani a tornyot, de úgy tippelt, hogy legalább a vár többi része megmenthető lesz. És a biztonság kedvéért mellé helyezte első számú segédjét is, csak hogy ne maradjon le a szakmai eseményekről.

Sőt, úgy gondolta, hogy ő maradhat majd a szegfűsök első embere, de hamar belátta, hogy az egész leendő torony-maradéknak jobb, ha ő egy ideig háttérbe vonul. Az új főépítész - aki csak hivatalosan nem viselte a szegfű és a madár címereit - kemény volt, sanyargatta az építőket, de legalább rendbe rakta a cement-állagot. Pont ahogy tervezte. Merthogy háború volt a világban és ez kihatott az építőanyagra is. Meg megjelent pár kopasz fanatikus a vár tövében, akik semmit nem értettek az építészethez - de ez mellékes.

Úton, más várakban

Lemondása után hallotta, hogy az építészet hullámai összecsapnak a feje felett, de a látványos kilépő után gondoskodott arról, hogy őt már ezekkel ne hozzák összefüggésbe, hanem személye a jótékony feledés homályába merüljön. Mint azt a naplójában is kódnyelven megjegyezte: „A közélet első vonalából visszahúzódtam. Persze figyelem, hogy mit tesz a kormány, mit mondanak, csinálnak a pártok. Találkozom emberekkel, beszélek velük, tájékozódom. Olvasom, hallom, hogy van, aki ennél aktívabb szerepet szeretne látni tőlem. Én ebben a helyzetben a visszafogottságot tartom magamra számára követendőnek.”

Összepakolt hát és elindult vendégségbe lányához, ki egy messzi, valamilyen „burg” nevezetű helyen tanul épp. Sisakját kalapra cserélte, majd kényelmes léptekkel a várkapuhoz sétált. Mögötte a torony épp zúdulóban volt, tudta, hogy pont akkor fog hatalmas robajjal leérkezni, amikor ő idegen honban lesz. A megtörténtek után pár napig ott is marad majd - hogy a por elültével visszatértekor tisztán meg lehessen szemlélni a maradványokat -, majd mivel újra főépítész fog kelleni, nyájasan közölni fogja: „Látjátok mi történik, ha én nem vagyok itt?”
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

buxicsabi
2009. június 5. 06:57
buxicsabi
2009. június 5. 06:57
A legjobb az lenne,ha az összes balos komcsi elhúzna a halál f....a!
dudva
2009. június 4. 17:39
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását