2024. április 19. - Emma

Nem érdekli az embereket a szavazás

A visegrádi országok lakosainak nagy része nem tervezi, hogy részt vesz az európai parlamenti (EP) választáson - közölte a Tárki szerdán az MTI-vel.
2009. június 3. szerda 19:36 - HírExtra
A négy visegrádi állam - Lengyelország, Csehország, Szlovákia és Magyarország - közül egyedül Magyarországon tervezi a lakosság több mint fele (59 százaléka), hogy leadja szavazatát az EP-választás napján, a többi három országban a lakosságnak ennél kisebb része készül szavazni - ismertette a közvélemény-kutató cég a felmérését, amelyet a CEORG (Central European Opinion Research Group) kutatási együttműködés keretében készített.

Mint írták, a Magyarországon mért részvételi hajlandóságot a lengyeleké megközelíti (48 százalék). Ugyanakkor a "biztos szavazók" aránya ennél mindkét országban alacsonyabb, a választópolgárok mintegy harmada mondta, hogy biztosan el fog menni a június 7-i EP-választásra. Ehhez képest a szlovákok és a csehek még ennél is alacsonyabb részvételi hajlandóságot mutatnak: csak minden hetedik szavazópolgár tervezi, hogy biztosan részt vesz majd a választáson. (A magyarok 31, a lengyelek 29, a csehek 15, a szlovákoknak pedig 14 százaléka ígérte biztosra részvételét.)

Az érdektelenség mellett jelentős az információhiány is. Mint kifejtik, a négy visegrádi ország lakosai közül a magyarok a leginkább tájékozottak, míg legkevésbé a csehek: előbbiek közül tízből kilencen, utóbbiak közül csak alig több mint heten hallottak arról, hogy június 4. és 7. között EP-választások lesznek.

A magyarok érdeklődőbbek is a választások iránt, hiszen míg Magyarországon a lakosság csaknem fele, addig a szlovákok 37 százaléka, a lengyelek 35, míg a csehek mindössze 29 százaléka mondta, hogy érdekli őket az európai parlamenti választás.

Az Európai Unió országaiban csütörtök és vasárnap között választják meg az EP új tagjait a következő öt évre, a tagállamok saját maguk választhattak a négy nap közül. A visegrádi országok közül Csehországban két napon át, pénteken és szombaton lehet szavazni. A másik három államban egynapos voksolás lesz: Szlovákiában szombaton, Lengyelországban és Magyarországon pedig vasárnap.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását