2024. május 19. - Ivó, Milán

Angol nyelvkönyvet küldtek Áder Jánosnak

Cserey Gyula, az MSZP EP-listájának hetedik helyén álló politikus csütörtökön angol nyelvtankönyvet küldött Áder Jánosnak, a Fidesz-KDNP lista negyedik helyén szereplő politikusnak.
2009. június 4. csütörtök 14:23 - HírExtra
A szocialista politikus szerint Brüsszelben nem oxfordi vagy magas szintű angoltudás kell, ám a politikusoknak elő kell tudniuk adni azokat az érveket, amelyek alapján szövetségeseket tudnak gyűjteni a nemzeti érdekérvényesítéshez.

Mint mondta, a magyar állampolgárok, és néhány nap múlva az európai állampolgárok is kifogásolhatják majd, hogy Áder János az ő adófizetői forintjaikból, euróikból akar megtanulni angolul. Ezt semmiképpen nem tartjuk etikus magatartásnak a Fidesz részéről - tette hozzá.

Galba-Deák Ádám, a Demokratikus Hálózat (DH) elnöke, akivel Cserey Gyula közösen tartott sajtótájékoztatót, azt mondta: a Fidesz szégyene, hogy egy olyan politikust delegál Brüsszelbe, aki nem tud angolul. Mint fogalmazott, a Fidesz ezáltal Magyarország hitelességét is aláássa, hiszen Áder János semmit nem fog tudni elérni Brüsszelben angoltudás nélkül.

A két politikus a Polgárok Házában akarta átadni az angol nyelvkönyvet Áder Jánosnak, ám Baranyai Tibor recepciós azt közölte: a fideszes politikusnak nincs irodája az épületben. Megígérte ugyanakkor, hogy eljuttatják a könyvet Áder Jánosnak.

A politikusok egy 1957-ben kiadott angol nyelvkönyvet küldtek a fideszes politikusnak. A 300 oldalas könyvet átkötötték, és címlapjára nagybetűkkel azt írták: angol alapfokú tankönyv a Fidesz EP-képviselői számára.

Galba-Deák Ádám az MTI-nek elmondta, a több mint félévszázados könyvet egy antikváriumban vásárolták, a pénzt pedig összedobták a kiadványra. Az éppen egy éve alakult DH szimpatizánsai saját mostani "akciójukkal" összefüggésben pedig arról beszéltek: sajnálják, hogy eltűnt az a fiatalos és humoros kampányolás, amelyben régen éppen a Fidesz jeleskedett.

A DH szimpatizánsai szórólapokat is osztottak az újságíróknak, melyet a Fidesz Elég!-feliratú plakátjának átírásával, és az MSZP-logó feltüntetésével készítettek. Ezen az áll: "Egy ország mondja Ádernek, hogy Brüsszelben ennyi angol nem elég!".

Galba-Deák Ádám közölte: arra szólítják fel Áder Jánost, hogy ha megnyerné a mandátumot, azonnal mondjon le, és adja át helyét egy alkalmasabb politikusnak. Megjegyezte: elfogadhatónak tartaná azt is, ha Áder János a vasárnapi választásig, tehát három nap alatt megtanulna angolul, vagy ha el tudná érni, hogy a magyar legyen Brüsszel munkanyelve.

Az MTI kérdésére Cserey Gyula elmondta: az MSZP EP-listáján szereplő első 15 jelölt "túlsúlyban" három európai nyelvet beszél, a többiek (a 22. helyig) pedig legalább kettőt.
Pártja esélyeiről szólva úgy vélte: (a 22 magyar mandátumból) hét brüsszeli hely biztosan meglesz, ám ha kicsit szerencsésebbek lesznek, és ha kevesebben mennek el strandra, akkor annál több is lehet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását