2024. május 17. - Paszkál

Robbantás, zavargások és gyilkossági kísérlet az iráni választások előtt pár nappal

Aggasztó előjelek háborgatják Irán délkeleti régiójának nyugalmát kevesebb, mint tíz nappal az általános választások előtt, melynek tétje, hogy sikerülhet-e a reformereknek diadalmaskodni Ahmadinezsád 4 éves lidércnyomása felett.
2009. június 5. péntek 08:10 - Biga
Huszonöt ember az életét vesztette és 140 másik megsebesült, amikor múlthét csütörtökön egy férfi felrobbantotta magát a délkelet-iráni város, Zahedan mecsetében. A Zahedan-i robbantás olyan nagy erejű volt, hogy az Amir al-Mohini shíta mecset egy része szinte teljesen elpusztult, ilyen súlyos terrortámadásra az iraki-iráni háború óta nem volt példa az országban. A szemtanúk szerint a férfi egy aktatáskával a kezében, egyedül érkezett a mecsethez, társait a robbantás utáni első órákban fogták el, amikor azok gépkocsival készültek elhagyni a felbolydult tartományt. A provincia egyébként mind Pakisztánnal, mind Afganisztánnal határos, már korábban is az iráni rendőrség és a drogdílerek közötti súlyos összecsapásokról volt híres, ezúttal azonban valami egészen másról van szó.

Isten katonái


Kisebbségi ellenállás
Hivatalos iráni jelentések szerint a csoport terrorszervezetként működik, korábban az al-Kaidával is összefüggésbe hozták, de ami még ennél is meglepőbb, hogy Teherán nemrég egyenesen azt állította, a Jundullah hátterében az Egyesült Államok áll. Az igazság az, hogy Irán bár shíta többségű ország, déli területein nagyszámú szunnita hívő is él, akik a Jundullah állítása szerint a központi kormányzat üldöztetésétől szenvednek, és akiket akár erőszakos úton is fel kell szabadítani a shíta elnyomás alól. A csoport bosszúhadjáratának volt az is a része, amikor 2006-ban a Zahedan-i autópálya szélén a kormány biztonsági erőinek 21 tagját végezték ki. Tavaly júniusban másik 16 iráni katonát raboltak el, ám csak decemberben gyilkolták meg őket. A kivégzéseket az elejétől a végéig kamerával rögzítették, majd a felvételeket a katonák családjaihoz jutatták el.
Az elfogott gyanúsítottak közül hármat már szombat reggel felakasztottak, másik kettőre további kihallgatások várnak. Egy Zahedan-i nyomozó, Muhammad Marzieh hivatalos nyilatkozatának értelmében, az elítélteket a pénteki támadásban való érintettségen kívül robbanóanyag-csempészés, túszejtés és számos korábbi merényletkísérlet vádpontjaiban találták bűnösnek. „Elmondták, hogy a közeljövőben további nyolc támadást kellett volna végrehajtaniuk, melyekre egyedül a letartóztatásuk miatt nem kerülhet sor” – mondta a nyomozó. A három halálraítéltet néhány órával a robbantásban elhunyt áldozatok temetése előtt akasztották fel, nem sokkal azután, hogy egy szunnita militáns csoport, a Jundullah (Isten katonái) a saját weboldalán vállalta a felelősséget a támadásért, és az interneten közzé tett állítása szerint, az elfogott három embernek semmi köze nem volt a robbantáshoz.

Alig néhány nappal a mecsetrobbantás után, újabb 5 Zahedan-i lakos vesztette életét, ezúttal egy iráni pénzintézet kihelyezett fiókját gyújtották fel, éppen a hétfő délelőtti tolongás kellős közepén. A halálos áldozatok mindegyike a Mehr banki csoport alkalmazottja volt, a támadás során több tucat kuncsaft is súlyos égési sérüléseket szenvedett. A hivatalos rendőri jelentések szerint, a sorozatos támadások immáron arra engednek következtetni, hogy egyes politikai elemek vallási viszályt próbálnak szítani a szunniták és a shíták között, hogy ily módon befolyásolják és zavarják a közelgő választások előtti kampány menetét.

Mozgolódik a politikai elit?

Vallásos izgatás
A zavargások kitörésének igazi oka kérdéses, a források eltérő információkkal rendelkeznek. Mazari-val ellentétben, az iráni állami televízió a felfejlődő hangos csoportról úgy tudósított, mint „keményvonalas szunnita csőcselékről”, akik nem a vízellátás, hanem amiatt tiltakoztak, hogy a helybéli szunnita vezető úgy döntött, ő is részt kíván venni a shíta mecset áldozatainak szentelt megemlékezésen. Megint másik forrás viszont arról számol be, hogy a tüntetések valódi okát azok a pletykák szolgáltatták, melyek szerint a szunnita vezető merénylet áldozatául esett. A legtöbb elemző a különböző hírveréseket egybevetve ma arról írt, hogy a zavargásokat egyértelműen a háttérből provokálták ki, hogy vallási és etnikai viszályt szítsanak Irán sokszínű délkeleti régióiban.
Zahedan-ban egész hétfőn erőszakos tüntetések zajlottak, a militáns gyújtogató is a randalírozó tömegből került ki. A zavargások során számottevő kár keletkezett több városi köztulajdonban és rengetegen megsérültek. Egy helyi újságíró, Adel Mazari értesülései szerint, a tüntetések a város egyik legszegényebb kerületében vették kezdetüket, a férfiakból álló zajos csoport a városi vízellátás, a helyi klinika és a bank sorsa miatt elkeseredve kezdett erőszakoskodni, a megmozdulást végül a Forradalmi Gárda verte le. A tüntetésekre válaszul Irán lezáratta a város szomszédságában található pakisztáni határátkelőhelyet.

A választások közeledtével az országban egyre inkább nő a feszültség, a következő napokra a kormány különleges biztonsági intézkedéseket rendelt el. Ahogy az Ahmadinezsád-éra talán utolsó megmérettetéséhez közelít, a hatalmon lévő politikai erők és a csalódott választótömegek is a szakadék széléig fogják vinni törekvéseiket. Mohammad Khatami, az ország korábbi reformer elnökének gépén a New York Times szerint házilag készített robbanószerkezetet találtak szombaton, Khatami rejtélyes módon, csak a beszállás előtti utolsó pillanatban döntött úgy, hogy nem szál fel az Ahvaz-ból induló belföldi járatra. Mohammad Khatami az idei választások egyik esélyesének és Ahmadinezsád legnagyobb riválisának Mirhoussein Mousavi-nak a háttértámogatója és kampányfőnöke.
Forrás: HírExtra / IRNA / Al Jazeera / The Boston Globe
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását