2024. március 29. - Auguszta

Unatkozó gyermekpszichológusok: újabb rajzfilmet tiltanának be hazánkban!

Rengeteg vád éri a hazánkban sugárzott rajzfilmeket, most a legújabb sorozat, amit levennének a műsorról az a Tündi Bündi barátok. Túlontúl erőszakosnak találják, csak közben elfelejtik, hogy ez nem kis gyerekeknek készült...
2009. június 5. péntek 13:30 - HírExtra
Újabb rajzfilmet pécéztek ki maguknak a gyermekpszichológusok, így esett áldozatukul a Happy tree friends, azaz magyarosan a Tündi Bündi barátok, amit az MTV magyar zenecsatorna sugároz esténként.

A vád ellene: egy kis nyuszi egy villát dugdos a konnektorba. A szülők egyenesen lázadnak a sorozat ellen, ami érthető is, csak azt felejtik el, hogy ez a rajzfilm sem ajánlott mindenkinek sőt! Minimum tizenhat éven felülieknek kéne sugározni, s ők nagy valószínűséggel nem fognak a konnektorban nyúlkálni.

Ismét kibújt a szög a zsákból, megint betámadták az olyan rajzfilmeket, mint a Pokemon, a Dragon Ball Z, de még a Taz-Maniát, és a Johnny Bravot is. A Pokemon ellen a vád, hogy epilepsziát okoz, ebből kiindulva majdnem minden kiválthat ilyen rohamot, akár más rajzfilmek, vagy filmek, a számítógépes játékokról nem is beszélve. Érdekes, hogy Japánban ilyen problémáik nincsenek az embereknek.

Ismét porondon a Dragon Ball...

Abban van valami, hogy a Dragon Ball Z túl erőszakos volt a magyar nézőknek, mivel még nem voltak felkészülve a hazai tévézők az ehhez hasonló rajzfilmekre, és az is igaz, hogy nem éppen a legjobb műsorsávban adták. Ennek ellenére még ma is hatalmas rajongásnak örvend nálunk is, és az egész világon.

Az unatkozó szakemberek nemcsak az agressziót kifogásolják az egyes rajzfilmekben, hanem szinte mindent. A Taz-Maniával például olyan problémájuk akadt, hogy a főszereplője egy ápolatlan, beszélni képtelen figura. Míg Johnny Bravoban azt kifogásolják, hogy folyton csajozik, és nem az eszével hódít, hanem a testével.

Szerencsére Réz András, filmesztéta megmondja őszintén, hogy mi is a teendő ezekkel a rajzfilmekkel.

- Egy szülő igenis üljön le a csemetéje mellé, ha már egyszer úgy dönt, hogy bekapcsolja a tévét. Így nemcsak megítélheti, hanem a felmerülő kérdéseket is rögtön megválaszolhatja. Ugyanakkor a rajzfilmek körül kialakult botrányok is segítik azok népszerűségét. – magyarázta Réz András.

S, hogy mit gondol a gyerekpszichológus?

- Mérlegelni kell, hogy mi okoz kisebb kárt. Ha engedi a szülő, hogy a gyerek nézze az ártalmas sorozatot: ez félelmet, és rémálmokat válthat ki. Ha viszont tilt, azzal hátrányba kerülhet a csemete az óvodai, iskolai közösségben. A tiltást érdemes megindokolni, és az adott rajzfilm helyett más alternatívát felajánlani. – mesélte Török Krisztina gyermekpszichológus, szerinte az a legjobb, ha a szülő választja ki a meséket.

A Bors megkérdezett egy kislányt is, aki mily meglepő, imádja a rajzfilmeket, de mégsem tévézik annyit, csak a nagyszülőknél. Viszont egy anyuka, Müllerné B. Beáta katasztrofálisnak tartja a mai rajzfilmeket. Ebben van is némi igazság, sokkal inkább előtérben lehetnének a régi mesék, akár a magyarok is.

Viszont azt sem szabad elfelejteni, hogy a fentebb felsorolt „tiltó listás rajzfilmek” nem éppen a kis gyerekeknek készültek. A Dragon Ball Z, és a Tündi Bündi barátok biztos, hogy nem. A többivel pedig semmi probléma nincsen. Egy generáció már felnőtt ezeken, és semmi bajuk sincsen. Felesleges ijesztgetni az embereket ilyen valótlan tényekkel. Fontosabb lenne, ha a szülő vigyázna a gyerekére, s nemcsak leültetné a tévé elé. Utólag könnyű panaszkodni.
Forrás: HírExtra/BORS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

smerg
2009. június 18. 15:17
Csak két dolgot szeretnék hozzáfűzni: a gyereknevelés napjainkban a rossz. Ha a szülő nem ér rá a gyermekével foglalkozni egyszerűen elküldi tvzni, sokszor a fáradt szülő egy kimerítő nap után nem képes foglalkozni a gyermekével. A gyerek megszokja hogy tv-t néz és mikor felnő, önállóbb lesz akkor inkább választja a tévét vagy a számítógépet minthogy lemenjen a parkba a barátaival, vagy egyszerűen kimozduljon otthonról. Ezen kéne változtatni.

A másik dolog, hogy én se nézek olyan tv műsort amit nem az én korosztályomnak terveztek. Engem például a teletubbi sorozat épített le agyilag. A japánoknál teljesen más a felfogás rajzfilm terén, bizonyos szinten az ottani fiatalok 10-12 évesek jóval érettebbek a magyar gyermekeknél. Dragonball veszélyes, hát nem kell olyan gyereket leültetni elé aki nem bírja az olyan effekteket, nekem is gyengébb a látásom és az olyan filmek amikben erős villogás van, vagy bizonyos diszkófényeket nem bírom elviselni, megfájdul a fejem és nem bírja a szemem, ezeket nem kéne betiltatni?
p-Aga
2009. június 6. 09:45
Nem az unatkozó gyermekpszichológusokkal van a baj. Az unatkozó gyerekekkel!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását