2024. április 20. - Tivadar

Halálos napozás! Ne tegyük tönkre a bőrünket

Szép a napbarnított bőr, csak nem egészséges, sőt! Sokat hangoztatják, hogy bőrrákot okozhat a túlzott napfény és a szolárium, de sajnos ez tényleg így van. Ráadásul évekkel öregíti bőrünket. Vajon mindezt megéri a szépség? A HírExtra Dr. Nagy Zsuzsával, bőrgyógyásszal beszélgetett.
2009. június 6. szombat 00:00 - Kővári Adrienn
Manapság igazán trendinek számít a napbarnított bőr, ezt könnyen elérhetjük napozás és szolárium segítségével. Igen ám, de amennyire szép tud ez lenni, olyannyira veszélyes is, akár halálos bőrrákot is okozhatnak a napsugarai. A HírExtra felkereste Dr. Nagy Zsuzsa bőrgyógyászt, hogy mondja el nekünk mennyire káros lehet a túlzott napozás. Azt is megosztotta velünk, hogy milyen veszélyeket rejtenek önmagukban az anyajegyek, és hogyan lehet védekezni a sugarak ellen.

Milyen káros hatása van az erős napsugárzásnak a bőrre?

Basalioma
Nem mindegy, hogy melanomáról, vagy basaliomáról beszélünk. Utóbbi szintén bőrrák, de nem halálos. Ez is egy rosszindulatú elváltozás, de nem áttétes, csak nagyon ritkán. Semmiképpen sem halunk bele.
Többféle káros hatása van, ez lehet csak egyszerű kozmetikai, de sajnos egészen elmehetünk a rossz indulatú daganatig is. Minden daganat, ami a bőrön keletkezik összehozható a napfénnyel. Az UV-sugaraknak DNS károsító hatása van, azaz megakadályozzák a DNS reparáló mechanizmust, ez odáig fajul, hogy az egyébként is keletkezett rákos sejteket nem javítja ki a szervezet, és daganat alakul ki. Ezek a daganatok a bőrben is különböző típusúak lehetnek, ennek a legismertebb, és legrettegettebb változata a melanoma malignum. Ez anyajegyből, vagy egy ahhoz hasonló képződményből alakul ki, sajnos nagyon gyorsan halálos kimenetelű is lehet, akár már félév alatt. Még nagyobb veszélye, hogy egyre több fiatalt is megtámad.



Sok esetben a kopasz férfiaknak a fején pirosas, érdes felszínű lesz a bőr, ez egy harmadik féle daganat, ezt laphámráknak hívjuk. Akárhogy is nézzük a fehér ember bőre nem arra van kitalálva, hogy kirakjuk a napra. Az ember hajlamos a szélsőségekre, évszázadokkal ezelőtt az volt a divat, hogy abszolút fehér volt mindenki. Senkinek eszébe sem jutott, hogy az angol-kór – ez a meghatározás is később keletkezett – attól van, hogy nem érte elég napfény az embereket. Ez volt anno az egyik véglet, a másik meg, amit most csinálunk: kifekszünk a napra, és még szoláriumozunk is mellette.

Léteznek még nem annyira veszélyes elváltozások is, mint a különböző pigment foltok. Ezek szaporodnak a napfény hatására. Emellett az UV-A sugárzásnak kifejezetten bőröregítő hatása van. Ez sajnos egész mélyre tud hatolni, a kollagén rostokat érinti, amik elveszítik rugalmasságukat, és korai bőröregedést eredményeznek.

Hogyan lehet mindez ellen védekezni?

Mindenkinek meg kell tanulni, hogy a saját bőre, saját szervezete mit bír el. E téren is szélsőségesek vagyunk, a nagyon kreol bőrűek sok mindent megengedhetnek maguknak, kimehetnek a napra, és akkor csak még csokoládébbak lesznek.



A másik kategória a nagyon fehér bőr. Ők tudják, hogy nem mehetnek ki a napra, mert megégnek. Azokkal van baj, akik a kettő között vannak, ők nem tudják felmérni, hogy mennyi időt tartózkodhatnak a napfényben. Az a lényeg, hogy nem szabad leégni. Nem tilos a levegőzés, de a déli órákban való napozás már annál inkább. Mértékletesnek kell lennünk.

A naptej nem old meg mindent

Természetesen ha egyszer már kinn vagyunk, akkor mindenképp védeni kell a bőrünket. Az ausztrálok kitaláltak egy jó módszert (ott nagyon süt a nap, és sok a fehér bőrű ember): ha süt a nap, akkor nem megyünk ki. A másik lehetőség, hogy ha már kinn vagyunk és süt a nap, akkor fehér, természetes anyagból készült ruhaneművel védjük a bőrünket. Harmadik esetben kerülnek elő a fényvédők. Mostanában nagyon divatos, hogy minél nagyobb faktor számúakkal védekeznek az emberek. Ezek már kombinált fényvédők, UV-A, és UV-B ellen is védelmet nyújtanak.



A faktor szám azt jelenti, hogy mennyi idővel tölthetünk többet a napon, de ez nem egy száz százalékos dolog. Nemzetközi kutatás alapján a fényvédőt használók körében magasabb a bőrrák. Ez azért van, mert egy hamis illúzióba kergetik magukat ezek az emberek: mivel ők bekenték magukat, már védettek is mindentől.

A fényvédő ennek ellenére nagyon hasznos. Fontos, hogy az orrunkat, vagy a vállunkat mindenképp bekenjük vele, mert ezekre a napsugarak merőlegesen esnek.

Mit tegyen az, akinek túl sok anyajegye van?

A vízparton folyamatosan nedvesítse magát a meleg ellen, de sajnos ő semmiképp sem feküdhet ki a napra. Amit még tudni kell a melanomáról, erről a nagyon rosszindulatú daganatról, hogy 80 százalékban nem anyajegy alakul át, hanem megjelenik egy egyenetlen, szabálytalan pigmentáció, vagy egy sötét anyajegyszerű képződmény, az már eleve melanómaként jelentkezhet a bőrön. Anyajegyekből csak kis százalékban alakulnak ki daganatok.



Viszont akinek nagyszámú, szabálytalan anyajegye van, és esetleg a felmenői között volt valakinek már bőrrákja, annak nem mondhatjuk, hogy menjen ki a napra.

Sajnos nagyon nagy ellentmondás van a valóság, s a mi, bőrgyógyászok által mondottak között. Hiába kampányolunk a napozás, és szolárium ellen, igazából senki sem hallgat ránk. Ha valaki picikét napozgat, szépen lassan lebarnul, nem ég le, az teljesen rendben van. De egy sok anyajegyes, fehér bőrű embernek nem mondhatjuk azt, hogy menjen ki a napra. Az árnyékban is vigyázzon, mert ott is le lehet égni.

Mit jelent az, ha egy anyajegynek a környéke nem barnul le, és fehér marad?


Ilyenkor az anyajegy környékén megjelenik egy világos gyűrű, ami még világosabb is, mint a rendes bőrszínünk. Ez egy visszafejlődési tendenciája az anyajegynek, akár évek alatt zajló folyamat is lehet, melynek során a világos gyűrű megeszi az anyajegyet, s az középről eltűnik. Ez így elég jól hangzik, csak egyrészt kicsit ijesztő látvány lehet, másrészt pedig figyelni kell rá, mert akár ez is utalhat melanómiára. Azaz megjelenik, majd eltűnik, de közben már áttétes. Ha ilyesmit tapasztalunk magunkon érdemes megmutatni egy bőrgyógyásznak, de megijedni nem kell tőle. Egy szabályos anyajegy körül alakul ki, és szépen lassan húzódik is vissza.

Dr. Nagy Zsuzsa elmondta még, hogy annyit nem ér meg a divatos barnaság, hogy teljesen tönkre tegyük a bőrünket. Hiszen egy nő sem szeretne túl korán ráncosodni, vagy esetleg belehalni a túlzott napozásba. Az a legnagyobb baj, hogy az ember nem érti meg, hogy mindenkinek másmilyen a bőrszíne, ezért nem is tudunk egyformán lebarnulni. Nem szabadna mindenkinek egyformának lennie, barnaság terén sem.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. június 6. 09:25
Úgy látszik, minden kor kikiálthatja ugyanazt a doldot egészségesnek, egészségtelennek. Gondoljunk csak a tojás, vagy a mangalica zsírra és a bennük levő koleszterin tartalomra/hiányra! Régen még azt mondták: napfény hatására a bőrben keletkezik a D-vitamin. Lehet hogy már az is káros?

Gyanítom, hogy ezeket a megállapításokat kereskedelmi szempontok vezérlik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását