2024. április 26. - Ervin

Az SZDSZ súlyos veresége

A vasárnapi európai parlamenti (EP) választás fordulópontot hozhat a Fidesz politizálásában és megsemmisítő vereséget jelent az SZDSZ számára - mondta Magyar Kornélia, a Progresszív Intézet elemzője hétfő hajnalban az MTI-nek.
2009. június 8. hétfő 08:38 - HírExtra
A Fidesz egyértelmű győzelme a vasárnapi választás. Ha most lennének a parlamenti választások, akkor a pártnak meglenne a kétharmados többsége az Országgyűlésben - mondta Magyar Kornélia. Az elemző szerint bár a szocialista és liberális szavazókat mozgósíthatja a jobboldal elsöprő győzelme, lényegesen nem módosulnának a támogatottsági adatok az országgyűlési választásokon.

Magyar Kornélia kiemelte: fordulópont lehet a Fidesz életében az EP-választás, az egy a tábor, egy a zászló politikája kihívás elé került. A Fidesz vezetése erre a kérdésre azt a választ adhatja, hogy csak a mérsékelt politikát folytatják és nem beszélnek a jövőben szélsőjobboldal felé - fűzte hozzá.

Az elemző úgy vélte: a Jobbik meglepetésszerű győzelmet aratott az EP-választáson. Elsősorban a Fidesztől vett el szavazatokat, de egyes területeken az MSZP-től is sikerült elhódítania voksokat. A párt állandó szereplőjévé vált a magyar politikának. Ezzel átformálódik a magyar politikai rendszer - mutatott rá.

Az MDF szereplése ismét azt mutatta, hogy a párt átjárást biztosít a bal- és a jobboldal között. Valószínűleg most liberális szavazók vándoroltak Dávid Ibolya pártjához - tette hozzá.

Magyar Kornélia szerint megsemmisítő vereséget szenvedett az SZDSZ, nagyon nehéz felállni ebből a helyzetből. A Lehet Más a Politika (LMP) és az MDF is "elszívja" a liberális párttól a szavazókat. Hosszú távon megpecsételődött az SZDSZ sorsa - húzta alá.

Az LMP szereplése jelzés a nagy pártok felé, amelyek azt gondolták, hogy már nem érdemes más szereplővel számolni - fűzte hozzá.

A politológus kiemelte: kérdés, hogy az MSZP le tudja-e küzdeni a pánikreakciót, kérdés, hogy belemennek-e egy előre hozott választásba. Az MSZP azonban ebben a helyzetben történelmi vereséget szenvedne, ha az előre hozott választások mellett döntene, abból a helyzetből pedig nehéz lenne felállniuk - mondta a politikus.

Magyar Kornélia szerint Magyarországon is érvényesült az európai tendencia: az unióban általánosan érvényesülő trend, hogy megerősödtek a szélsőjobboldali pártok. Ugyancsak egész Európában jellemző a korábbinál alacsonyabb választási részvétel - mutatott rá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását