2024. április 23. - Béla

Mesterházy szerint Gyurcsány hibázott

Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerint "alapvetően hibás" Gyurcsány Ferenc elemzése a párt EP-választás utáni helyzetéről; a szocialista politikus erről szerdán, a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában beszélt.
2009. június 10. szerda 09:34 - HírExtra
A frakcióvezetőt Gyurcsány Ferenc keddi blogbejegyzésével kapcsolatban kérdezték, amelyben a volt kormányfő, a párt előző elnöke azt írta, hogy meglátása szerint a vasárnapi EP-választás után a szocialistáknak két lehetőségük van: módosítják álláspontjukat és a választók visszajelzései alapján megpróbálnak igazodni a választói elvárásokhoz, vagy tudomásul veszik, hogy amiben hisznek, annak jelen pillanatban nincs többsége, de nem változtatnak az álláspontjukon.

Mesterházy Attila közölte: nem ért egyet azzal, hogy ilyen fekete-fehér lenne a szocialista párt helyzete és Gyurcsány Ferenc helyzetértékelése szerinte alapvetően hibás. "Szerintem az elmúlt éveinknek a tragédiája az volt, hogy sokszor feketében vagy fehérben láttuk a valóságot, és nem szürkében" - fogalmazott.

Hangsúlyozta: egy pártnak nem szabad feladnia az alapértékeit, a szocialista pártnak is az alapértékei mentén kell továbbhaladnia, és figyelnie kell arra, hol kell módosítani a célok elérésére használt eszközökön.

Arra a felvetésre, hogy Baráth Etele szerint a párt mégis feladta alapértékeit, Mesterházy Attila kijelentette: "bizonyos értelemben talán nem markánsan képviseltünk bizonyos érdekeket, ennyiben egyetértek Baráth Etelével". Baráth Etele hétfőn erősítette meg az MTI-nek, hogy felfüggesztette MSZP-tagságát, mert az elmúlt években saját konszenzuskereső, szociáldemokrata ihletésű felfogása és a párt elvi politikája eltávolodott egymástól.

Mesterházy Attila kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy véleménye szerint Szili Katalin házelnök dramatizálja a helyzetet, amikor azt mondja, "agyonverték" a pártot az EP-választáson.

A frakcióvezető elmondta: realisták, ezért nem azt várták, hogy az MSZP nyeri az EP-választást. Szavai szerint a párt számított az alacsony támogatottságra.
"... akkor jogos egy ilyen fölvetés, hogyha meglepetésszerűen azt mondja, hogy úristen, nem ezt vártam. Azt vártam, hogy nyerünk. Azt vártam, hogy (...) sokkal magasabb arányban tudunk szerepelni, és ehhez képest nagyon megvertek minket" - mondta párttársa véleménye kapcsán Mesterházy Attila.

Hozzátette: ettől az a ténymegállapítás igaz, hogy nagyon rosszul szerepelt a párt a választáson, de ez az eredmény a politikai környezetből fakadt, és az eredmény felelős politikust nem lepett meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását