2024. május 3. - Tímea, Irma

Alig megy nyaralni a magyar

A magyarok 71 százaléka nem tervez 5 napnál hosszabb üdülést a következő 12 hónapban, s a válaszadók 76 százaléka az elmúlt egy évben nem volt nyaralni - derült ki a GfK Hungária és a Szonda Ipsos Nemzeti Médiaanalízis felmérésének 2008. IV. negyedévi és 2009 I. negyedévi adataiból.
2009. június 18. csütörtök 16:56 - HírExtra
Az utazók elsősorban belföldön pihennek, a legnépszerűbb külföldi úti cél továbbra is Horvátország. A megkérdezettek 13 százaléka belföldön töltött 5 napnál hosszabb időt üdülési céllal, Horvátországban saját bevallásuk szerint 3 százalék nyaralt, Görögországban, Olaszországban, Ausztriában 1-1 százalékuk pihent - olvasható a kutatás kommunikációjával megbízott cég MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az életkor előre haladtával jellemzően kevesebben utaznak el, ez főként az idősebb korosztályról mondható el. Az 50 éven felülieknél 84 százalék nem volt nyaralni, és mindössze 8 százalékuk pihent belföldön. Figyelemre méltó, hogy míg az 50-59 évesek inkább az átlaghoz közelítenek, addig a 60 évnél idősebbek már jóval passzívabbak az utazás terén.

Arra a kérdésre, "hogyan szervezi meg utazásait, ha 5 napnál hosszabb időre megy el", az emberek 54 százaléka azt válaszolta, hogy egyáltalán nem szokott üdülni. Ez az arány az 50 éven felüliek körében még magasabb, közel 70 százalék. A válaszadók egyharmadának állítása szerint mindig a saját maga vagy a családja, baráti köre szervezésében megy nyaralni, 3 százalék többnyire, 1 százalék pedig utazási iroda szervezésében üdül.

A nyaralás során a legkedveltebb időtöltés a strandolás, napozás: az üdülők 36 százaléka választja a pihenés e formáját. Városnézéssel tízből hárman töltik idejüket, kulturális programokon - úgy mint múzeumlátogatás, színház, koncert, fesztiválok - kevesebb mint egyötödük vesz részt.

Az aktív pihenési formákat a válaszadók mindössze 17 százaléka választotta, a vízi sportoknak 7 százalék hódol, vízitúrán 3, kerékpártúrán 2 százalék vesz részt. A gyógyfürdők látogatása és wellness-szolgáltatások igénybevétele a nyaralók 13 százalékára jellemző, ebben a tekintetben az 50 éven felüliek nem különböznek a teljes lakosságtól. A lakosság mindössze 8 százaléka vallotta azt, hogy vett már részt wellness-üdülésen, wellness-hétvégén. A 30-59 éves korosztályban tízből egy emberre igaz ugyanez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását