2024. április 19. - Emma

Az őrület hangszere - pokolba a vuvuzelákkal! - videóval!

Hogy zabálná fel a 2010-es foci vébé kabalafigurája azt a derék dél-afrikai sportvezetőt, aki beengedte a vuvuzelákat a Konföderációs Kupa stadionjaiba! Már egy játékos, Xabi Alonso is szót emelt a hangszer ellen.
2009. június 20. szombat 08:59 - HírExtra
Mi a jó büdös szentségtörés ez a monoton zümmögés? – kérdezte az egyszeri futballszurkoló már a dél-afrikai Konföderációs Kupa első meccsén. Kiderült: a meccseken hallható furcsa, monoton hang az úgynevezett vuvuzelából jön.

A vuvuzela (nevezik lepatatának is) elődjét állítólag még a zulu harcosok használták zajkeltésre, a műanyagból készült utód pedig már a ’90-es években sem hiányozhatott a Kaizer Chiefs-Orlando Pirates rangadókról. Mérete változó, egyes rajongói szerint azonban az igazi vuvuzela 70 centiméternél kezdődik. Működését tekintve igen egyszerű találmány: meg kell fújni az egyik végét, hogy a másik, tölcsérszerű végéből előtörjenek a hangok.

A jövő évi világbajnokságra készülő dél-afrikaiak el sem tudják képzelni a szurkolást enélkül, a vébé főpróbájának tekintett Konföderációs Kupa nézői azonban annál inkább. A sok-sok vuvuzela megszólaltatásának eredményeképp létrejött monoton, tülkölő hang ugyanis könnyen az őrületbe kergetheti az európai szurkolói hangokon, mint például mocskolódó énekeken felnőtt egyszeri fociszurkolót.

Ráadásul már a futballisták is elkezdtek zúgolódni, a spanyol válogatottal éppen veretlenségi rekordokat döntögető Xabi Alonso például kifejezetten rühelli a vuvu hangját:

– Idegesítő, bosszantó, és egyáltalán nem teremt jobb hangulatot – taposott a vuvuzela rajongóinak lelkébe a hispánok játékosa.

Vuvuzelából is megárt a sok? Kicsi, nagy, piros, kék, egyszerő és spéci: íme a nagy vuvuzelaválaszték!

A helyzet komolyságát mi sem bizonyítja jobban, hogy Joseph Blatter, a FIFA elnöke is megszólalt az ügyben:

– A FIFA tanácskozni fog a kialakult helyzetről – mondta a sportvezető. – Azt azonban nem tudom, miként szabhatnánk határt ezeknek a hangoknak. Afrika ugyanis alapvetően hangos: tele energiával, ritmussal, zenével és tánccal, ezt el kell fogadnunk – tette hozzá a természetesen Dél-Afrikában tartózkodó prezident.

Persze ha csak ez lenne a dél-afrikaiak legnagyobb problémája egy évvel a rohamosan közeledő világbajnokság előtt…
Forrás: HírExtra/Bild
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását