2024. április 18. - Andrea, Ilma

Ma ünnepli születésnapját a legsokoldalúbb színésznő

Június 22-én lesz hatvanéves Meryl Streep, minden idők legtöbbször Oscar-díjra jelölt színésze, az amerikai film egyik legsokoldalúbb sztárja.
2009. június 20. szombat 10:49 - HírExtra
Mary Louise Streep (a Meryl családi beceneve) operaénekesnek készült, ezért is tudta leiskolázni nemrég a Mamma mia című filmben partnereit. A kövér és csúnyácska lány tizenévesen virágzott ki: ledobta szemüvegét, fogszabályozóját és kilóit, és szőkített hajjal a középiskolai színkör csillaga lett. A Yale egyetem drámai tagozatán diplomázott, és még abban az évben jelölték a színházi Oscarra, a Tony-díjra.
    
1977-ben állt először a kamerák elé, és már egy év múlva Oscar-díjra jelölték a Szarvasvadász című filmért. A szakmai sikereket magánéleti tragédia követte: 1978-ban meghalt férje, és ő bánatát munkába temette. Első Oscar-díját 1979-ben kapta a Kramer kontra Kramer című filmért, amelyben egy férjét és kisfiát elhagyó anyát alakított. A második Oscart 1982-ben, immár főszereplőként vehette át a Sophie választásáért. (A koncentrációs táborok borzalmait túlélő, de gyermekeit elvesztő lengyel nő megformálásáért kapott trófeát még a mellékhelyiségbe is magával vitte, és rövid időre ott is hagyta.)
    
Streep általában erős és makacs, ugyanakkor érzékeny asszonyokat formál meg, kiválót nyújt komédiában (Jól áll neki a halál), thrillerben (Az éjszaka csendje), akciófilmben (Veszélyes vizeken) és melodrámában (A szív dallamai) is. Emlékezetes az egzotikus Kenyában játszódó Távol Afrikától című romantikus történet, amelyben Robert Redford volt a partnere, vagy a lassú, de megható A szív hídjai, amelyben Clint Eastwood oldalán remekelt.
    
Művészi megújulásának tanújele volt Az órák, Az ördög Pradát viselben zsarnoki divatlap-szerkesztőt alakított, a Koltai Lajos rendezte Estében saját lányával játszott együtt. A tavalyi nyár bombasikerében, az Abba-dalokból összeállított Mamma miában közel a hatvanhoz is elsöprő lendülettel dalolt és táncolt. A Kétely című drámáért - amelyben egy vaskezű nővért alakít - idén már tizenötödik Oscar-jelölését gyűjtötte be, amivel a színészek között abszolút csúcstartó.
    
A generációja legjobb filmszínésznőjének tartott Streep munkabírása és lelkesedése mellett a tökéletességre törekvéséről is ismert. A szív hídjai forgatásakor például tökéletességre vitte az olasz akcentust, a Veszélyes vizeken kedvéért megtanulta a vadvízi evezést, A szív dallamaiban hat héten át napi hat órát hegedült. Mentes a sztárallűröktől, vállalja korát és nyíltan hangoztatja Hollywoodról alkotott, nem túl hízelgő véleményét. Kitüntetéseit talán ő maga sem tudja számon tartani, őriz vitrinében Oscar-, Arany Glóbusz, Emmy- és Tony-díjat, BAFTA-díjat, az Amerikai Filmintézet díját, csillaga van a hollywoodi hírességek utcáján, ő a Bette Davis életműdíj első kitüntetettje és megkapta a Becsületrendet.
    
Magánéletéről nem szívesen beszél: szobrász férjével egy connecticuti farmon él, és leginkább a "hírnévtelenségre" vágyik. A humoráról is közismert színésznő arra a kérdésre, hogy nem vágyik-e produceri munkára vagy rendezésre, négy gyerekére utalva így válaszolt: már van egy nagy produkciós cége - otthon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását