2024. március 29. - Auguszta

Szanyi fejcserét javasol a pártjának

Baloldali fordulatra és teljes vezetőcserére van szükség az MSZP-ben - nyilatkozta a hvg.hu-nak Szanyi Tibor szocialista képviselő, aki a július 4-ei pártkongresszuson indítványozni fogja, hogy az, aki az őszödi beszéd és Gyurcsány Ferenc lemondása között a pártelnökség tagja volt, ne próbálkozzon újraindulással párttisztségért.
2009. június 22. hétfő 16:50 - HírExtra
Szanyi Tibor szerint az MSZP-nek ki kell lépnie Gyurcsány Ferenc árnyékából, de még a "cipőjéből is". "Gyurcsány +liberálanarchista+ örökségével bizony le kell számolnunk. Visszatérése nem valószínű, de nem is kívánatos. Remélem, ezt ma még lelkes támogatói is előbb-utóbb megértik" - fogalmazott Szanyi Tibor a HVG online-ra hétfőn felkerült interjújában.

A szocialista képviselő szerint nem lesz egyszerű újra megtalálni a baloldali gyökereket, mert a baloldali értékek – mindenekelőtt a szolidaritás és a társadalmi igazságosság – képviseletére több más politikai erő is bejelentkezett, főként a jobboldalról.

Az "EP-választásokon a napnál világosabban kiderült, hogy az SZDSZ-t leszámítva az összes többi párt a baloldali tortából kínálgatott a választóknak, nekünk, az MSZP-nek viszont alig maradt mondanivalónk. Az elmúlt években követett politikánk, az +emberarcú neoliberalizmus+ ugyanis lényegében ellentmondásban volt eredeti jelszavainkkal, hagyományos értékeinkkel" - fogalmazott a szocialista országgyűlési képviselő, aki emlékeztetett arra is: az MSZP-n belül voltak jó néhányan, akik felhívták a figyelmet, hogy az utóbbi pár évben "rossz irányba megy a szekér".

"Bennünket igazolt az idő, nem pedig azokat, akik eddig az MSZP-t vezették. Nekik ezért háttérbe kell vonulniuk, életkortól függetlenül. Új, baloldali irányvonalra van szükség" - jelentette ki a szocialista politikus.

Szanyi Tibor a szocialista-szabaddemokrata közös kormányzásról szólva kifejtette: két olyan ideológiát igyekeztek összeegyeztetni, a baloldaliságot és a liberalizmust, amelyek egyébként "sui generis" nem férnek össze.

A szocialisták és a liberálisok kormányzati együttműködéséből sok esetben használhatatlan, öszvér jellegű produktumok jöttek létre. Ez súlyos veszélybe sodorta az MSZP identitását, tehát ezen a területen elkerülhetetlenül dönteni kell - tette hozzá.
Az offshore cégek kapcsán Szanyi Tibor emlékeztetett arra, hogy amikor Gyurcsány Ferenc berobbant a politikába, nyilvánosan is figyelmeztette: baloldali párt számára súlyos kockázatot jelent, ha üzletember vezeti.

"Beszéljünk világosan. A politikában is szerepet játszó magyar gazdasági elit tagjainak legfőbb közös vonása, hogy irdatlan vagyonukat jórészt az adófizetés elkerülésének köszönhetik" - jegyezte meg a szocialista politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

kató-néne
2009. június 22. 16:55
Nem "alkatrészcserékre" van itt szükség,hanem egy nagyon elqrt siserehad elbúrjánzásának végleges kiűzése a közéletből,csatlósaival együtt. Még egy ilyen cunamit nem rászabadítani az országra.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását