2024. április 24. - György

Iszonyatos állapotok: rákot okoz a levegővétel

Az Egyesült Államok csaknem 600 térségében az átlagosnál sokkal rosszabb minőségű levegőt szívnak az emberek, az ott élők körében a mérgező anyagok belégzése miatt lényegesen nagyobb a rákbetegségek kialakulásának kockázata - derült ki a környezetvédelmi ügynökség (EPA) szerdai jelentéséből.
2009. június 24. szerda 18:41 - HírExtra
Ezekben a régiókban a járművek, gyárak és más források által kibocsátott 80 féle rákkeltő anyag koncentrátuma olyan magas, hogy az adott környezetben élők között 1 millió lakosra több mint 100 rákos megbetegedés jut. Az országos átlag 36 megbetegedés 1 millió lakosra; a mutató javult, hiszen 2006-ban még 41,5 volt.

A két legszennyezettebb terület a kaliforniai Los Angeles és az Illinois állambeli Madison megye egy-egy része, ahol a rákkockázati mutató 1200, illetve 1100. Ezeket követi a légszennyezettség tekintetében a pennsylvaniai Allegheny, valamint az alabamai Tuscaloosa megye egy-egy körzete.

A beszívott mérgező anyagok miatti rákkockázattal a legkevésbé azoknak kell számolniuk, akik az arizonai Coconino megye, illetve a nevadai Lyon megye egy-egy kerületében laknak. A legtisztább levegőjű régiók közé tartozik a hawaii Kalawao megye is.

Az EPA kutatója rámutatott, hogy a légszennyezettség minden régióban helyi jellemző; elhanyagolható a rákkockázat például a Sziklás-hegységben élők körében, a mutató 2 körül alakul, a nagy forgalmú ipari országrészekben viszont 1 millió lakosra 1000 feletti új rákos megbetegedés jut a rossz levegő miatt.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását