2024. március 19. - József, Bánk

Ki irányítja valójában Erzsébetvárost? Fantom a VII.-kerben?

Titokzatos figura tevékenykedik a 7. kerület vezetésében Hunvald György letartóztatása óta. Kéri László a polgármester régi tanácsadója, aki sokak szerint a valódi "szálakat" mozgatja.
2009. június 24. szerda 07:59 - HírExtra
Hunvald György
Hunvald Györgyöt hivatali vesztegetéssel, hűtlen kezeléssel és magánokirat-hamisítással gyanúsítják. Utóbbiakat lényegében elismerte, a hivatali vesztegetést tagadta. A polgármestert a bérlakás-kiutalások kapcsán hivatali visszaéléssel, 14 önkormányzati bérház előző ciklusbeli hasznosítása kapcsán pedig csalással, okirat-hamisítással és vesztegetéssel gyanúsítják (méghozzá bűnszervezetben elkövetve, amelyben a polgármester állítólag bűnsegédként működött közre).
Érdekesen alakul a VII. kerület hatalmi átrendeződése. Mióta lefejezték a városrészt, azaz Hunvald György polgármester letartóztatásba került, három hatalmi góc is kialakult. Ezek közül a „leghivatalosabb”, az alpolgármester, Gergely József. Ő az MSZP korábbi kerületi frakcióvezetője volt, most pedig Hunvald helyett viszi az ügyeket. Gergely viszonylag biztos pozícióban van, ezért nagy valószínűséggel ő indul a következő választáson a polgármesteri címért.

A polgármester helyettese pártszinten Ripp Ágnes. Ő egyelőre kevésbé szól bele az ügyekbe, inkább a háttérbe vonul, és mint az oktatási bizottság elnöke tevékenykedik. A harmadik személy azonban annál nemcsak fontos, de rendkívül titokzatos személy. Kéri László, a polgármester politikai helyettese, aki hivatalosan mint polgármesteri tanácsadó működik (nem összetévesztendő az ismert politológussal).

Nincs válasz


Ám ez csak elméletben hivatalos, mert a HírExtra megkeresésére a polgármesteri hivatalnál erről semmilyen információt nem voltak hajlandóak közölni. Kéri Lászlóról tehát, aki egyesek szerint és információink alapján jelenleg a valódi hatalmat birtokolja a kerületben, nem lehet szinte semmit sem tudni.

A VII. kerületnél először a jegyzői irodát kerestük meg, ahonnan a sajtóreferenshez irányítottak. Itt készségesen álltak rendelkezésünkre… szóban. A szerződést nem kaptuk készhez illetve a Kéri Lászlóval kapcsolatos kérdéseinkre sem kaptunk választ. Olyan egyszerű dolgokat szerettünk volna megtudni, minthogy Kéri László jelenleg milyen pozícióban, milyen feladatkört ellátva dolgozik az önkormányzatnál? Pontosan ki kötött vele szerződést az önkormányzat részéről? A szerződés szerint mennyiért dolgozik?

Minden rosszhiszeműség nélkül könnyen belátható, hogy ha Kéri szerződésével és munkakörével kapcsolatban minden tiszta lenne, akkor nem okozott volna gondot, hogy két hét alatt megkapjuk a válaszokat. De nem kaptuk.

Ki ez az ember?

Kériről rendkívül keveset lehet tudni. A Népszabadság egyik forrása szerint „olyan, mint egy éjszakai kísértet”, sokan hallottak róla, de nem nagyon látták. Ami biztosan tudható, hogy Kéri a Baloldali Ifjúsági Társulás elnökeként (a szervezet azóta megszűnt) lett ismert szocialista pártember. Innen került Hunvald György mellé. Állítólag olyannyira jóban voltak, hogy Hunvald a fővárosi mandátumáról való lemondó nyilatkozatát is őrá bízta.

Elméletben Hunvald letartóztatásával az ő csillaga is leáldozóban lehetne. A gyakorlat azonban mást mutat. Kéri mind a mai napig őrzi befolyását a kerület irányításában. Ügyes manővereire jellemző, hogy az ügyészségi nyomozás kezdetén, mikor Hunvald neve felbukkant a törvénytelen házeladások kapcsán, úgy tudjuk, ő javasolta az önvizsgálatot. Természetesen az SZDSZ-MSZP többségű testület mindent rendben talált. Ezután jött a letartóztatás.

Milyen alapon?

Kéri tevékenysége főleg azért visszás, mert őt csupán a polgármester kérte fel tanácsadói szerepre, soha senki nem választotta be a 7. kerület képviselőtestületébe. Így a demokrácia alapszabálya szerint nem is hozhat "felelősen döntéseket" egy közpénzekből gazdálkodó testületben.

Természetesen továbbra is várjuk a kerülettől a kérdéseinkre a válaszokat és szeretnénk pontot tenni az ügy végére. Amíg azonban Erzsébetváros nem tesz eleget törvényi kötelezetségének, addig mi is éberen folytatjuk cikksorozatunkat a témával kapcsolatban!

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

istihu
2009. június 27. 08:54
Mennyivel egyszerűbb és olcsóbb lenne,ha Bp-nek nem kellene kerületenként 40-50 politikai ingyenélőt is eltartania.A többi előny ebből már következtethető.
p-Aga
2009. június 25. 11:25
Ez csupán a jéghegy csúcsa. Jó néhány sötét ló garázdálkodik ebben az országban. A marhák pedig a parlamentben és az önkormányzóságoknál engedelmeskednek nekik.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását