2024. április 27. - Zita

Az SZDSZ megszavazza az adótörvényt

Támogatja az adórendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot az SZDSZ-frakció. Erről hétfőn döntött a képviselőcsoport - közölte az MTI-vel Kóka János frakcióvezető.
2009. június 29. hétfő 09:51 - HírExtra
A döntés legfontosabb indoka az volt, hogy jövőre 250 milliárd forinttal, 2011-től pedig - az SZDSZ módosító indítványának elfogadásával - újabb 150 milliárd forinttal csökken az adófizető polgárok és a vállalkozások adóterhe - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Kóka János rámutatott: az új adótörvény értelmében a személyi jövedelemadó 17 százalékos adókulcsának sávhatára először 5 millió forintra, majd az SZDSZ javaslatára 15 millió forintra emelkedik. "Ezzel a jövedelmek adóterhelése érdemben csökken, és az SZDSZ régóta képviselt álláspontjának megfelelően a magyar adórendszer érdemi elmozdulást tett az egykulcsos adó felé" - írta.

Mint olvasható, a változások nyomán az adórendszer jelentősen egyszerűsödik, több kisadó megszűnik, az adófizetőket és a vállalkozásokat "fojtogató adóbürokrácia" pedig csökken. Az adórendszer átrendezése azzal a liberálisok által hosszú ideje hangoztatott céllal is összhangban van, hogy a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében a jövedelmek helyett, a tulajdon megadóztatására kerüljön át a hangsúly.

A kormány által előterjesztett adótörvény nem csupán az SZDSZ programjában megfogalmazott elveknek felel meg, de összhangban van a Reformszövetség a párt által támogatott koncepciójával is - írta Kóka János.

"Az elmúlt két hónapban a válságkezelő Bajnai-kormány többet tett a stabilizációért és a gazdaságért, mint a kisebbségi szocialista kormány az azt megelőző egy évben. A mintegy 1.000 milliárd forintos kiadáscsökkentéssel megóvta az országot a fenyegető államcsődtől, az adórendszerrel kapcsolatos javaslataival pedig a gazdaság növekedését igyekszik támogatni. Ezért a nehéz helyzetben dolgozó kormány mögül kihátrálni ésszerűtlen, és gyáva lépés lenne. Még akkor is, ha nem minden esetben értünk egyet terveivel, egyes lépéseivel" - zárul a közlemény.

Kóka János a frakcióülésről távozóban újságírókkal közölte: tízen igennel, nyolcan nemmel szavaztak az adótörvények elfogadására, egy képviselő tartózkodott. Hozzátette: heten felmentést kértek a szavazás alól, de ezt nem kapták meg.

Az MTI úgy tudja, hogy a törvényjavaslatot Kóka János, Kuncze Gábor, Magyar Bálint, Pető Iván, Sándor Klára, Geberle Erzsébet, Lakos Imre, Hankó Faragó Miklós, Eörsi Mátyás és Világosi Gábor támogatta, míg Bőhm András tartózkodott.

Az MTI szabad demokrata forrásokból úgy értesült, hogy a törvényjavaslat támogatását ellenzők közül egyedül Horn Gábor nem kért felmentést a szavazás alól.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását