2024. április 24. - György

Biztosan olcsóbb marad az EMFESZ-nél a gáz!

Az EMFESZ vezetése pénteken bejelentette, hamarosan megszületik a megállapodás arról, hogy újra külföldi gázt vásárolhat a cég. Addig a belföldi, drágább gázt veszik, ám ettől még a lakossági fogyasztóknak megmarad éves szinten az egyhavi számla.
2009. június 29. hétfő 13:05 - Pénzes Dávid
Az EMFESZ tulajdonosváltása körüli vita nem befolyásolja a társaság üzleti tevékenységét – közölte Gallyas Igor, a cég kommunikációs szakértője pénteken újságírók előtt. A cég ügyvezetője Góczi István, nem tudott jelen lenni az eseményen, mert a Gazprom legfelsőbb vezetésével tárgyalt Moszkvában az EMFESZ gázvételi lehetőségeiről. Gallyas Igor szerint ezek a tárgyalások heteken belül eredményre vezetnek, és eljutnak a szerződéskötésig. Ezzel pedig az EMFESZ újra hozzájuthat az olcsóbb külföldi gázhoz.

Jelenleg a drágább magyar forrásokból fedezik az igényeiket, ami Eperjesi Zoltán, pénzügyi igazgató szerint csak a 2009-es nyereségen fog meglátszani, a lakosság továbbra is számíthat a többi céghez képest jóval kedvezőbb árszintre.

Eperjes elmondta, az EMFESZ működésének minden évében egyre nagyobb nyereséget tudott felhalmozni: tavaly ez az összeg 6 milliárd forint volt. Az idén a gazdasági válság és az orosz-ukrán gázvita hatására már biztosan nem lesz tartható a nyereség növekedése.

Nem szerencsés helyzet

EMFESZ
Az EMFESZ kft.-t április végén vette meg egy dollárért egy svájci cég úgy, hogy az Emfesz vezérigazgatója, Góczi István és helyettese, Gazda Tamás egy egymás között kötött adásvételi szerződést. A régi tulajdonos, az ukrán milliárdos, Dimitrij Firtas feljelentést tett, és pert indított az ügyben.
A tulajdonosváltásról Gallyas Igor elmondta, ez valóban komoly gondot okoz a cégnek. Az EMFESZ érzékeny presztízsveszteséget szenvedett a kialakult helyzetben. Mint mondta, sajnálatos, hogy indokolatlanul került méltatlan helyzetbe a cég, hiszen a tulajdonosváltás és a cég működése két egymástól független dolog.

A tulajdonosok közti vitát jogi úton kell megoldani, mondta Gallyas, majd hozzátette, az már jól látszik, hogy ez hosszan el fog húzódni, és ahogy telnek a hetek egyre bonyolultabbá fog válni az ügy, és egyre követhetetlenebbé válik majd, hogy kinek van igaza. Elmondta, az EMFESZ munkatársai számára lényegtelen, hogy ki birtokolja a céget, nekik a működésért kell felelniük: ennek pedig maradéktalanul eleget tettek.

A Magyar Energia Hivatal pénteken megjelentetett egy közleményt, melyben hosszan taglalja álláspontját az EMFESZ tulajdonosváltásáról és tevékenységéről. A Hivatal álláspontja szerint a tulajdonosváltás szükséges volt, mert ez előreláthatólag elősegíti a fogyasztók biztonságosabb ellátását, így a változást maga is támogatja. Pénteken az ügyben első fokon ítéletet hirdetett a Fővárosi Bíróság, ahol kimondták: jogszerű volt a tulajdonosváltás.

A cég mindig tiszta volt

Gallyas Igor a pénteki beszélgetésen a tulajdonosváltással kapcsolatos negatív felhangok miatt hangsúlyozta, a cégnek sosem volt adótartozása, sosem voltak kifizetetlen hitelezői, vagy éppen munkaügyi perei, szerződéses kötelezettségeinek mindig maradéktalanul eleget tett. „Nincs tehát ok arra, hogy a cégben a bizalom megrendüljön.”



Az EMFESZ jelenleg több mint 32 ezer lakossági fogyasztót lát el gázzal, és havi 10-15 ezres bővüléssel számolnak a jövőben. A nagyipari fogyasztók száma háromszáz fölött van, 47 önkormányzatot látnak el, de további négyszázzal tartanak a szerződéskötés különféle fázisaiban.

Magyarországon az EMFESZ az egyedüli gázkereskedelmi és gázszolgáltató cég, amelyik a teljes lakossági szabadpiacot lefedi. (Úgy tudjuk, a jövőben egy másik egyetemes szolgáltató is tervezi, hogy a belép a szabadpiacra.)

Jövő

A Fővárosi Bíróság döntése minden bizonnyal megerősíti a bizalmat a cégben, és a jövőben az EMFESZ a jogi viták helyett valóban arra helyezheti a hangsúlyt, amihez ért: a fogyasztók gázellátására.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

ferooo1
2009. július 1. 13:49
megmarad egy havi számlám de mint kiderült ez igy nem ok mert csak utalással fizethetek ami nem ingyen van
aser
2009. július 1. 13:47
Viszont,ha nem lesz gáz,akkor a szerződés szerint egy évig 5%-al magasabb gázárar kér az Állami Gázmüvek
black
2009. június 30. 14:33
November óta van szerződésem az Emfesz-szel, korrekt társaság, cs a k remélni tudom , hozzájuk nem "gyűrüzik" be a magyaros kupleráj!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását