2024. április 24. - György

Három méter magas szobrot avattak

Szent László három méter magas, egész alakos szobrát avatták fel a hétvégén a székelyföldi Csíkszépvízen.
2009. június 29. hétfő 15:06 - HírExtra
A falu védőszentjének ünnepe alkalmával szervezett falunapok kiemelkedő eseménye volt, hogy felavatták a Szovátán élő Bocskay Vince szobrászművész monumentális alkotását. A szobor állva, kezében az országalmával és egy bárddal ábrázolja a lovagkirályt.

Erdélyben a rendszerváltás óta magyar közösség még nem állíttatott ilyen nagy méretű szobrot. A csíkszépvízi Szent László-szobor néhány centiméterrel magasabb, mint a nemrégiben felavatott kolozsvári Márton Áron-szobor vagy a sepsiszentgyörgyi Mikó Imre-szobor.

Bocskay Vince példa nélkülinek nevezte, hogy egy alig másfélezer fős közösség, mint milyen a csíkszépvízi, hasonló méterű köztéri alkotást rendeljen. Ilyen munkát eddig csupán az ötvenezernél nagyobb lélekszámú, nagy gazdasági erővel rendelkező városok engedhettek meg maguknak.

"A szobor méreteit az adott tér méretei, a teret szegélyző épületek határozzák meg" - mondta a művész az MTI-nek, hozzáfűzve, hogy így esett a választás a másfélszeres (szaknyelven "hatnegyedes") és a kétszeres életnagyság közötti méretre.

Mint mondta, munka közben derül ki, hogy milyen méretek alakulnak ki. "Érzésből" dolgozik az ember fent az állványon vagy a létrán, de ha leszáll onnan, olykor rájön, hogy ami fent tökéletesnek tűnt, az lentről másként látszik - jegyezte meg a művész.
A szobrász eltért a közismert győri herma Szent László-ábrázolásától.

A fej kidolgozásakor például két másik, kevésbé ismert hermát tekintett mintának. Dokumentumokra alapozva végzett előzetes tanulmányokat, minél több információt próbált összegyűjteni a lovagkirályról és koráról.

Bocskay Vince elmondta: bár sok köztéri alkotása áll már Erdélyben és Magyarországon, mégis minden új szoborhoz úgy fog hozzá, mintha élete első munkája lenne. Így kisebb a veszélye annak, hogy sablonos, banális lesz a végeredmény - jegyezte meg a művész.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását