2024. május 2. - Zsigmond

Már írtják a parlagfüvet

Megkezdődött a parlagfűirtás ellenőrzése Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a gyomnövény pollenjére minden negyedik-ötödik ember allergiás a leginkább fertőzött területek környezetében.
2009. június 30. kedd 13:22 - HírExtra
A területbejárásos ellenőrzés GPS-sel történik: a készülék jelzi az érintett terület helyrajzi számát, amely alapján a földhivatalban két nyilvántartásban is ellenőrizni lehet, hogy ki a tulajdonos - tette hozzá Havellant Csaba, a szervezet igazgatója.

Szőke Lajos közlése szerint Szabolcs - Somogy és Tolna megyével, a Kiskunsággal és Budapesttel együtt - a parlagfűvel legfertőzöttebb térségek közé tartozik. Különösen a Nyírségben, a 4-es és a 41-es főút által határolt homokháton nagy az allergiás betegséget okozó gyomnövénnyel borított terület, míg a szatmár-beregi tájegységen kevesebb a parlagfű.

A növény és talajvédelmi igazgatóság vezetője hozzáfűzte: nincs igazán hatékony technológia a növény kiirtására. A végleges megoldást az jelentené, ha hat-hét évig nem művelnék a fertőzött területeket, és akkor a korán kelő, hidegtűrő hazai gyomok, főként a fűfélék megakadályoznák a parlagfű életben megmaradását. Ez azonban érthetően kivitelezhetetlen - emelte ki.

Nagy Krisztián, a földhivatal munkatársa megemlítette: idén több lesz a parlagfüves terület Szabolcsban, miután tavaly a magas értékesítési ár miatt újabb területeket vontak be a kukorica termesztésébe, ezeket azonban a váratlan árzuhanás miatt most újra parlagon hagyták.

Szőke Lajos szerint nagy problémát jelenthet az idén a gabonatarlók erős fertőzöttsége is, mivel a tavaszi aszály miatt ritka és alacsony a növény, így tömegesen terjed a parlagfű.

Tavaly egyébként 314 esetben összesen 10,2 millió forintnyi bírságot szabtak ki a szabolcsi hatóságok a parlagfűirtást elmulasztókra, ebből 8,5 milliót fizettek be, a többit pedig az APEH hajtja be.

Majoros Mária, az ÁNTSZ regionális tisztiorvosa arról tájékoztatott, hogy Szabolcsban két héttel később kezd ugyan virágozni a parlagfű, de a levegő pollentartalma már most is jelentős a többi allergiát okozó növény miatt. A fűfélék pollenszórása nagyon magas, a csalánféléké magas, míg a hársé és a szelidgesztenyéé közepes mértékű. Emellett allergén gombák is magas koncentrációban találhatók a levegőben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2009. június 30. 13:48
Mirét nem a Magyar Gárda írtja, megalakulásukkor azt a kamu dumát nyomták, hogy ők csak parlagfüvet fognak nyírni és egyéb hasznos és ártatlan feladatokat. Meg is lett az eredménye: már 15% lökött magyar szavazott rájuk - csupán rasszista énük miatt, pedig a Gárda a cigánykérdést soha nem fogja megoldani, legfejebb tovább szítani a feszültséget az országban. A parlagfű meg marad.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását