2024. május 6. - Ivett, Frida

Újra jönnek az amorf zöldségek, gyümölcsök

Visszatérnek az Európai Unió tagországainak boltjaiba a görbe uborkák, a hullámos görögdinnyék és más szabálytalan alakú zöldségek és gyümölcsök, miután szerdától uniós előírások szűnnek meg számos termék méretére és alakjára vonatkozóan.
2009. június 30. kedd 14:45 - HírExtra
Mint az Európai Bizottság Brüsszelben bejelentette, 26 gyümölcs- és zöldségféle esetében hatályukat vesztik az úgynevezett uniós termékspecifikus forgalmazási minőségszabványok. Árnyalja a képet mindazonáltal, hogy tíz gyümölcs- és zöldségfajta (köztük az alma, a szamóca és a paradicsom) esetében továbbra is érvényesek maradnak a szabványok, bár a tagállamok saját hatáskörükben mostantól megengedhetik e termékek kiskereskedelmi forgalmazását, ha a boltok a címkén jelzik, hogy az előírástól eltérő termékről van szó.

Mariann Fischer Boel mezőgazdasági és vidékfejlesztési biztos nyilatkozatából kiderül, hogy a brüsszeli bizottság arra a felismerésre jutott: az ilyen kérdéseket nem szükséges uniós szinten szabályozni, sokkal célravezetőbb azokat a piaci szereplőkre bízni. "Nincs értelme tökéletesen megfelelő termékeket kidobni csak azért, mert szabálytalan méretűek vagy formájúak" - mutatott rá a biztos.

Számos termék esetében több évtizede érvényben lévő szabályozás megszüntetéséről van szó.

A módosítás a következő termékekre vonatkozik: kajszibarack, articsóka, spárga, padlizsán, avokádó, bab, bimbóskel, sárgarépa, karfiol, cseresznye, cukkini, uborka, termesztett gomba, fokhagyma, héjas mogyoró, fejes káposzta, póréhagyma, dinnye, hagyma, borsó, szilva, halványító zeller, paraj, héjas dió, görögdinnye és cikóriasaláta.

A tagállami hatáskörben engedélyeztethető tíz termék az alma, citrusfélék, kivi, saláta, őszibarack és nektarin, körte, szamóca, étkezési paprika, csemegeszőlő és paradicsom.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását