2024. május 21. - Konstantin

Íjásztalálkozó Ópusztaszeren

Nagy a nyüzsgés az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, ahol javában zajlanak a hét végi, immár III. Íjásztalálkozó előkészületei; épül a jurtafalu, alakítják ki a versenypályákat, meghozták a világ legnagyobb visszacsapó íját, lovasaival megérkezett Kassai Lajos és készülnek a rekordkísérletekre.
2009. július 2. csütörtök 23:50 - HírExtra
A főszervező Magyar Íjász Szövetség és a főtámogató Csongrád Megyei Önkormányzat 15 ezer vendégre számít a magyar íjászat ünnepének két napján. Az idei Nyílzáporra már másfél ezernél is több íjász regisztrált, de erre még a hétvégén is lesz lehetőség - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön Varga Márta, a fenntartó Csongrád Megyei Önkormányzat sajtószóvivője.

A jurtafaluban a kísérleti régészet módszertana segítségével rekonstruálják az 1100 évvel ezelőtti táborokat. Itt a látogatókat idén először a Tudósok Sátra is várja, ahol a Magyar Nemzeti Múzeum, a Mezőgazdasági Múzeum és a Hadtörténeti Gyűjtemény munkatársai segítségével a látogatók egy kicsit jobban, mélyebben megismerkedhetnek ezzel az időszakkal.

A III. Ópusztaszeri Íjásztalálkozó több nemzetközi versenynek is otthont ad idén: a pályaíjászversenyt az Európa Kupa-sorozatba illesztették bele, itt tartják a legfiatalabb szakág, a futásíjászat országos és nemzetközi megmérettetését, sőt már most népszerűsítik a Történelmi Íjász Európa Bajnokságot, amelyet először jövőre rendeznek meg – mondta el az MTI-nek Faragó Csaba, a Magyar Íjász Szövetség elnökségi tagja. A pályaíjászversenyre Iránból és Indiából is érkeznek résztvevők.

A szervezők több rekordkísérletre is készülnek. A világ legnagyobb - 4 méteres -, és a világ legerősebb - 90 kilós - visszacsapó íjával való rekordlövés mellett távlövésrekord felállításával is megpróbálkoznak pusztai íjjal. A cél 300 méterre lesz, miközben egy átlagos pusztai íjjal legfeljebb 160 méteres távolságra lehet ellőni. Emellett Kassai Lajos is igyekszik majd megdönteni legutóbbi rekordját, amikor is vágtázó lován ülve egy tucat földobott korongot 19 másodperc alatt lőtt le.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását