2024. április 30. - Katalin, Kitti

Az eredményes fogyókúra titkai

A fogyókúrázók úgy veszthetik fölös kilóikat a leggyorsabban, ha gyakran találkoznak személyesen a képzett szakemberekkel, de csaknem ugyanilyen hatékonynak bizonyult a rendszeres, sűrű telefonmegbeszélés is.
2009. július 3. péntek 10:37 - HírExtra
Amikor a súlytöbblettel harcoló emberek segítséget kérnek, a fogyókúrás programok a legkülönbözőbb módokon igyekeznek tanácsot adni. Vannak szakkönyvek, csoportos diétásfoglalkozások, mások internet útján küldik az étrendi és életmódi javaslatokat, de ezek értékét, használhatóságát eddig senki nem mérte össze.

Andres G. Digenio és munkatársai öt, életmód-változtatásra összeállított eljárást hasonlított össze. Tucatnyi olyan szakintézetet kerestek, ahol kifejezetten fogyókúrás kezelésekkel foglalkoznak. Összeszedtek csaknem 400, önként jelentkező, kövér embert, akik vállalták a részvételt és azt, hogy az orvosok javaslata szerint élnek.

A fogyókúra fél évig tartott. Véletlenszerű elosztás szerint az egyik csoport tagjai gyakran, sokszor hetenként találkoztak a diétás nővérrel vagy az orvossal és személyesen beszélték meg mindazokat a gondokat, melyek az ilyen nehéz időszakban gyötrelmet okoznak. A másik csoportban lévők csak néha jöttek össze a szakemberekkel.

A harmadik csoportba tartozókat a vizsgálat szakértői gyakran hívták telefonon és így tartották velük a szoros kapcsolatot. A negyedik csoportba sorsolt résztvevők a tanácsokat e-mail útján kapták, végül az ötödik változat az volt, hogy a vizsgálat elején mondták nekik: igyekezzenek fogyni, mert szükségük van rá.

Valamennyi résztvevő kapott enyhe hatású fogyasztószert is. A kutatók azt nézték, hogy milyen mértékben csökkent a vizsgálati alanyok testsúlya, laboratóriumi leletei, derékbősége és mennyire érezték szenvedésnek ezt a hat hónapot.

A gyógyszer hatásának köszönhetően kis súlycsökkenést mindegyik csoportban észleltek, de a legkifejezettebb változást azoknál látták, akik gyakran, személyesen találkoztak a kezelésüket irányítókkal. Csaknem ugyanilyen hatásosnak bizonyult viszont a telefonkapcsolat is, míg az internet szinte semmit nem segített.

A vizsgálók úgy látják, hogy a személyes kapcsolattartás a legfontosabb, de ez a telefon, az emberi hang segítségével is működik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását